Dzisiejszy przepis na zupę rybną nadesłała zaprzyjaźniona z redakcją Super Brodnica, młoda gospodyni, Kaszubka z wyboru, pani Natalia. Zupa przygotowana według tego przepisu może być pysznym daniem podczas wigilijnej wieczerzy.
Składniki:
- świeża ryb
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszki
- 1 papryka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 łyżki smalcu (lub oleju roślinnego)
- 2 l wody (lub więcej)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kminku, świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:
Mój szczupak miał 2,5kg. Z całości wycięłam filety a łeb, ogon, kręgosłup z przyrośniętym mięsem zostawiłam na zupę. Na początku kroimy cebulę na drobną kostkę i smażymy na tłuszczu. Dodajemy włoszczyznę startą na tarce na grubych oczkach i pokrojony por (tylko białą część). Całość smażymy ok. 3 min ciągle mieszając.
Podsmażoną włoszczyznę przekładamy do garnka na zupę, dodajemy kawałki ryby, zalewamy wodą tak, żeby całość była przykryta. Dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Zupę gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Następnie wyciągamy kawałki ryby a pozostałą zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy ze śmietaną i natką pietruszki.
Zupa najlepiej smakuje na Kaszubach, dodała pani Natalia.
Napisz komentarz
Komentarze