Podejrzewam, że od czasu do czasu, nie tylko mnie brakuje pomysłu - co na obiad? Ja wówczas dość często przygotowuję potrawy na bazie jajek np. kotlety jajeczne. Przepisów na nie jest bez liku. Może dlatego, że łatwo się je robi, a może dlatego, że można je urozmaicać różnymi dodatkami; np. marchwią, pieczarkami, czy groszkiem. No i są stosunkowo tanie. Tym razem podstawowe kotlety jajeczne przygotowałam ze startą na tarce cukinią. Wyszły pyszne. Podałam je z sosem jogurtowo-czosnkowym i z surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 jajko surowe
- bułka tarta
- olej do smażenia
- kawałek chili
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- ½ łyżeczki majeranku
- po ¼ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- posiekany koperek lub natka
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić drobno i przesmażyć na oleju razem z drobno posiekanym czosnkiem. Młodą cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starą cukinię obrać ze skóry. W misce połączyć ze sobą starte jajka, przesmażoną cebulę i dobrze odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, surowe jajko, przyprawy, zieleninę i 2-3 łyżki bułki tartej. Wymieszać masę dokładnie wyrabiając rękoma, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. Z gotowej masy formować nieduże kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej ( ja tego nie zrobiłam) i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.
Moja rada: do podanych składników można dodać więcej jajek. Mnie z 4 jaj wyszło osiem kotlecików.
Napisz komentarz
Komentarze