Bardzo szybki i łatwy przepis na babkę, która przyda się do popołudniowej kawy lub na świąteczny stół. Babka makowa z białek to jeden z prostszych przepisów, do przygotowania zaledwie w kilka chwil. To ciasto to świetny sposób na wykorzystanie białek np., gdy mamy ich nadmiar po pieczeniu drożdżówki na żółtkach.
Forma do pieczenia ok12×30 cm
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szkl. suchego maku
- ½ szkl. wiórek kokosowych
- ¾ szkl. cukru, lub nieco mniej
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szkl. białek - 7- 8 szt. w zależności od wielkości jajek
- 1 szczypta soli
- parę kropli aromatu migdałowego
Wykonanie:
Masło roztopić w małym rondelku i pozostawić do wystygnięcia. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia, wsypać suchy mak i wiórki kokosowe, cukier. Całość dokładnie wymieszać i wlać roztopione letnie masło, oraz kilka kropli olejku migdałowego. W osobnej misce ubić mikserem na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dodać (wmieszać) delikatnie do wymieszanych, suchych składników. Powstałe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 40 – 45 min. do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Gotową babkę wyjąć na blat i pozostawić do wystygnięcia. Polać ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem.
Napisz komentarz
Komentarze