Ta część wieprzowiny ma całkiem sporą rzeszę wielbicieli. Ja się do nich także zaliczam. Właściwie żeberka lubię w każdej postaci, grillowane, w pikantnych sosach pieczone, a nawet gotowane w kapuście, czy w krupniku. Dzisiaj podaję przepis na duszone w głębokiej patelni, przyprawione świeżymi ziołami - rozmarynem i oregano. Pyszna propozycja na obiad. Mięso jest kruchutkie, a sos wyrazisty i pyszny.
Składniki :
- 1 kg żeberek wieprzowych
- ok 3 szklanki bulionu lub wody
- 1 duża cebula
- 2 gałązki świeżego rozmarynu, lub łyżeczka suszonego
- garść świeżego lub suszonego oregano
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól do smaku
- 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Żeberka zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę, aż lekko się przyrumieni. Do cebuli wkładamy żeberka, dokładamy pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, czosnek, zioła i przyprawy. Następnie zalewamy wszystko szklanką bulionu, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy żeberka do miękkości, przez około 1,5 – 2 godzin.
W czasie duszenia mięsa płyn mocno odparowuje, dolewamy więc kilka razy bulion. Gotowe żeberka możemy wyjąć na chwilę z patelni i sos zagęścić mąką rozkłóconą z odrobiną wody. Ja nie zagęszczam sosu mąką. Ewentualnie miksuję warzywa, marchew i pietruszkę. Do sosu wkładamy żeberka i lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą i sosem sojowym.
Napisz komentarz
Komentarze