Ten dzisiejszy przepis można potraktować jako wskazówki do przygotowania samodzielnego dania lub jako dodatku, ale także jako bazę do zrobienia sałatki według własnego upodobania. Do podanych w przepisie składników można dodać: tuńczyka z puszki, kurczaka pieczonego lub gotowanego, ewentualnie szynkę, czy kiełbasę pokrojona w kostkę. Można też dodać paprykę z zalewy, czy drobno posiekaną cebulę. Zwolennicy kaparów pewno je do tej sałatki dodadzą. Sprawdzą się także oliwki.
Składniki:
- ½ - ¾ szkl. ryżu, lub 1 woreczek
- 10 -12 szt. suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów w zalewie - opcjonalnie
- 5- 6 niewielkich korniszonów
- 4 jajka
- majonez
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż, po dokładnym opłukaniu, gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Przyjmując proporcje 1:2 ( 1 porcja ryżu, 2 porcje wody0 Jeśli gotujemy ryż w torebce to robimy to według przepisu na opakowaniu. Następnie, jeśli gotowaliśmy ryż w torebce odsączamy go i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Suszone pomidory lekko odsączamy z oleju i kroimy na kawałki - w paski lub kostkę. Korniszony kroimy w kostkę lub plasterki. Jeśli dodajemy kapary, to odsączymy je i drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki, dodajemy majonez - ilość zależy od upodobań, doprawiamy pieprzem i solą ostrożnie - kapary mogą być słone. Wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe.
Moja rada: do sałatki możemy dodać czosnek z zalewy od suszonych pomidorów, a także kawałeczek drobno posiekanej papryczki chili.
Napisz komentarz
Komentarze