Z różnych względów coraz więcej osób albo całkowicie rezygnuje z jedzenia mięsa, albo przynajmniej je ogranicza. Ale coś jeść trzeba. Dlatego dzisiaj podaję przepis na pastę do chleba przyrządzoną głównie z warzyw. To jest przepis bazowy, można go urozmaicać według upodobań, np. dodając suszone pomidory z oliwy lub gotowane jajko, można dodać więcej ziół, szczypiorek, albo czosnek itp.
Składniki:
- 3 - 4 ugotowane al dente marchewki ok 30 dag
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego lub ok. 5 dag masła
- 1 łyżeczka soli
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- szczypta pieprzu cayenne lub chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
Marchewki ugotować w niewielkiej ilości wody. Powstałego wywaru nie wylewać. Może się przydać. Na patelni rozgrzać olej, lub rozpuścić masło. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć aż się zeszkli, przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać pokrojoną marchewkę i smażyć całość, co jakiś czas mieszając, do momentu aż marchewka będzie miękka. Jeśli wciąż będzie twarda można dolać trochę wywaru z jej gotowania i poddusić. Odstawić do ostudzenia. Marchewkę z cebulą przełożyć do blendera i dodać oregano, sól i bazylię. Zblendować całość na jednolitą masę.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zblendować. Jeśli pasta jest za sucha można dodać płynu po marchewkach, lub trochę oleju, lub roztopione masło. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Moja rada: ja dodałam świeżych ziół ( łyżka oregano i kilka lisków bazylii). Można dodać marchewki pieczone, pasta będzie bardziej intensywna w smaku, lub marchewki np. z rosołu- ta pasta będzie łagodniejsza w smaku.
Napisz komentarz
Komentarze