Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 15:31
Reklama

Marchewkowa pasta do chleba

Marchewkowa pasta do chleba

Z różnych względów coraz więcej osób albo całkowicie rezygnuje z jedzenia mięsa, albo przynajmniej je ogranicza. Ale coś jeść trzeba. Dlatego dzisiaj podaję przepis na pastę do chleba przyrządzoną głównie z warzyw. To jest przepis bazowy, można go urozmaicać według upodobań, np. dodając suszone pomidory z oliwy lub gotowane jajko, można dodać więcej ziół, szczypiorek, albo czosnek itp.

Składniki:

- 3 - 4 ugotowane al dente marchewki ok 30 dag

- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego lub ok. 5 dag masła 

- 1 łyżeczka soli

- łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 średnia cebula 

- szczypta pieprzu cayenne lub chili

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Marchewki ugotować w niewielkiej ilości wody. Powstałego wywaru nie wylewać. Może się przydać. Na patelni rozgrzać olej, lub rozpuścić masło. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć aż się zeszkli, przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać pokrojoną marchewkę i smażyć całość, co jakiś czas mieszając, do momentu aż marchewka będzie miękka. Jeśli wciąż będzie twarda można dolać trochę wywaru z jej gotowania i poddusić. Odstawić do ostudzenia. Marchewkę z cebulą przełożyć do blendera i dodać oregano, sól i bazylię. Zblendować całość na jednolitą masę.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zblendować. Jeśli pasta jest za sucha można dodać płynu po marchewkach, lub trochę oleju, lub roztopione masło. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Moja rada: ja dodałam świeżych ziół ( łyżka oregano i kilka lisków bazylii). Można dodać marchewki pieczone, pasta będzie bardziej intensywna w smaku, lub marchewki np. z rosołu- ta pasta będzie łagodniejsza w smaku. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama