Tradycyjne i popularne w wielu kuchniach domowych i restauracjach kluski robi się z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Oczywiście są różne modyfikacje klasycznego przepisu. Ja, zwłaszcza, gdy na obiad przychodzą wnuczki, do ciasta dodaję purre z groszku, buraków, czy marchwi. Dania są kolorowe i wyglądają bardzo apetycznie. Według podanego niżej sposobu można przygotować kluski z każdej ilości ziemniaków, bez konieczności odmierzania składników. Wystarczy wyjąć 1/4 część ziemniaków, wymieszanych z kolorowym składnikiem i tyle samo dosypać mąki ziemniaczanej. Jeśli robimy kluski np. z podwójnej porcji ziemniaków, wówczas można dodać jajko.
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków)
- 1 płaska łyżka soli
- 150g ( ok. szklanki) zielonego, mrożonego, lub świeżego groszku
Przygotowanie
Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Groszek gotować kilka minut w niewielkiej ilości wody, po czym dobrze odsączyć i zmiksować na papkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Odjąć ¼ masy ziemniaczano-groszkowej, a w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wszystko dokładnie razem wyrobić- nie za długo. Ciasto może zrobić się zbyt luźne. Jeśli tak się stanie - dodać odrobinę mąki pszennej.
Gotowe ciasto podzielić na części. Po kolei z każdej uformować wałek i pokroić na równe odcinki, każdy formować w dłoniach tak, żeby powstała kulka mniej więcej wielkości piłeczki pingpongowej. Kulkę z ciasta delikatnie spłaszczyć, a na środku zrobić wgniecenie, np. kciukiem. Gotować na wolnym ogniu w osolonej wodzie ok. 1,5- 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać samodzielnie ze stopionym masłem, słoniną, lub jako dodatek do drugiego dania.
Napisz komentarz
Komentarze