Bataty, dość uniwersalne i popularne w świecie warzywa w naszych kuchniach też zaczynają gościć coraz częściej, chociażby dlatego, że dobrze komponują się z wieloma składnikami. Można z nimi przygotować rozmaite dania np. faszerować bulwy, czy przygotować zdrowszy wariant dań typu fast-food, albo ugotować pyszną, warzywną zupę. Ze względu na nutę słodyczy, będą również świetne do deserów. Dzisiaj podaję przepis na jeden z łatwiejszych sposobów na bataty - pieczone w piekarniku, doprawione przyprawami.
Składniki:
- 1 kg batatów (patatów, słodkich ziemniaków)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy extra vergine, lub oleju rzepakowego
- 15-20 dag sera feta
- gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku (lub łyżeczka ziół suszonych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. wzdłuż, jak na frytki, albo w ósemki. Kształt i forma zależy m.in. od wielkości batatów. Pokrojone warzywa oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą, albo olejem i posypać posiekanymi listkami ziół. Wyłożyć na blachę do pieczenia, między bataty poupychać pokrojony w kostkę ser feta i piec do miękkości przez około 20 minut. Przed wyjęciem batatów z piekarnika miękkość można sprawdzić widelcem.
Napisz komentarz
Komentarze