Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 15:33
Reklama dotacje rpo

Bataty pieczone z ziołami

Bataty pieczone z ziołami

Bataty, dość uniwersalne i popularne w świecie warzywa w naszych kuchniach też zaczynają gościć coraz częściej, chociażby dlatego, że dobrze komponują się z wieloma składnikami. Można z nimi przygotować rozmaite dania np. faszerować bulwy, czy przygotować zdrowszy wariant dań typu fast-food, albo ugotować pyszną, warzywną zupę. Ze względu na nutę słodyczy, będą również świetne do deserów. Dzisiaj podaję przepis na jeden z łatwiejszych sposobów na bataty - pieczone w piekarniku, doprawione przyprawami.

Składniki:

- 1 kg batatów (patatów, słodkich ziemniaków)

- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

- 2 łyżki oliwy extra vergine, lub oleju rzepakowego

- 15-20 dag sera feta

- gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku (lub łyżeczka ziół suszonych)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. wzdłuż, jak na frytki, albo w ósemki. Kształt i forma zależy m.in. od wielkości batatów. Pokrojone warzywa oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą, albo olejem i posypać posiekanymi listkami ziół. Wyłożyć na blachę do pieczenia, między bataty poupychać pokrojony w kostkę ser feta i piec do miękkości przez około 20 minut. Przed wyjęciem batatów z piekarnika miękkość można sprawdzić widelcem.



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama