O tym, że wątróbka ma bardzo wiele prozdrowotnych składników i dlatego warto ją jeść, pisałam już wielokrotnie. Ale jest jeszcze jedna ważna kwestia, która decyduje o popularności wątróbki, to jej cena. Wątróbka jest tania, nawet jeśli dodamy sezonowe owoce np. jabłka, czy śliwki, to obiad wciąż nie będzie drogi. Jednak w czasie jej smażenia w obrębie pieca można zrobić niezły bałagan, bo tłuszcz rozpryskuje się we wszystkich możliwych kierunkach. Z tego powodu wiele gospodyń nie przepada za przygotowywaniem dań z wątróbki. Moja wnuczka, która przygotowała pyszne danie według tego przepisu i dzieli się nim z Państwem, podpowiadając jak przyrządzić wątróbkę bez bałaganu.
Składniki:
- 300 g wątróbki
- 200 g świeżych śliwek
- 2 łyżki masła
- szczypta tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błonek i myjemy. Następnie zalewamy mlekiem i pozostawimy do namoczenia na około 25 minut. Tę czynność można pominąć, jeśli wątróbka wygląda świeżo i nie ma bardzo ciemnego (prawie brązowego) koloru. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju, aż osiągnie złoty kolor. Dno naczynia żaroodpornego lub formy wykładamy podsmażoną cebulą. Na niej układamy osuszona na ręczniku papierowym wątróbkę i pokrojone śliwki. Kładziemy je skórką do góry, zakrywając wątróbkę. Śliwki puszczą sok. Dzięki temu wątróbka nie będzie pryskać, a nabierze soczystości. Na wierzch układamy masło pokrojone w małe kawałki. Wszystko posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-35 minut. Wątróbka przyrządzona według tego przepisu to wspaniała propozycja na obiad. Moim zdaniem smakiem i delikatnością przebija wątróbkę duszoną z jabłkami.
Napisz komentarz
Komentarze