Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 15:33
Reklama dotacje rpo

Wątróbka ze śliwkami z piekarnika

Wątróbka ze śliwkami z piekarnika

O tym, że wątróbka ma bardzo wiele prozdrowotnych składników i dlatego warto ją jeść, pisałam już wielokrotnie. Ale jest jeszcze jedna ważna kwestia, która decyduje o popularności wątróbki, to jej cena. Wątróbka jest tania, nawet jeśli dodamy sezonowe owoce np. jabłka, czy śliwki, to obiad wciąż nie będzie drogi. Jednak w czasie jej smażenia w obrębie pieca można zrobić niezły bałagan, bo tłuszcz rozpryskuje się we wszystkich możliwych kierunkach. Z tego powodu wiele gospodyń nie przepada za przygotowywaniem dań z wątróbki. Moja wnuczka, która przygotowała pyszne danie według tego przepisu i dzieli się nim z Państwem, podpowiadając jak przyrządzić wątróbkę bez bałaganu.

Składniki: 

- 300 g wątróbki 

- 200 g świeżych śliwek 

- 2 łyżki masła 

- szczypta tymianku 

- szczypta gałki muszkatołowej 

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błonek i myjemy. Następnie zalewamy mlekiem i pozostawimy do namoczenia na około 25 minut. Tę czynność można pominąć, jeśli wątróbka wygląda świeżo i nie ma bardzo ciemnego (prawie brązowego) koloru. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju, aż osiągnie złoty kolor. Dno naczynia żaroodpornego lub formy wykładamy podsmażoną cebulą. Na niej układamy osuszona na ręczniku papierowym wątróbkę i pokrojone śliwki. Kładziemy je skórką do góry, zakrywając wątróbkę. Śliwki puszczą sok. Dzięki temu wątróbka nie będzie pryskać, a nabierze soczystości. Na wierzch układamy masło pokrojone w małe kawałki. Wszystko posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-35 minut. Wątróbka przyrządzona według tego przepisu to wspaniała propozycja na obiad. Moim zdaniem smakiem i delikatnością przebija wątróbkę duszoną z jabłkami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama