Które uprzyjemni każde popołudnie. Zrobienie tego pysznego ciasta zajmie nie więcej niż 10 minut. A i składniki nie są jakieś specjalnie wyszukane.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3-4 łyżki kakao
Dodatkowo: 200 g czekolady na polewę
Sposób wykonania:
Ponieważ wykonanie tego ciasta jest naprawdę szybkie, warto na samym początku włączyć nagrzewanie piekarnika do temperatury 180 stopni. Do sporej miski wsypać najpierw wszystkie suche składniki i wymieszać. Następnie wbić jako, dodać mleko i olej, i rozpocząć miksowanie. Miksować nie krócej niż pięć minut, by mieć pewność, że w cieście nie znajdą się żadne grudki.
Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie wlać ciasto do 3/4 wysokości formy i wyrównać wierzch. Piec przez ok. 60 minut. Kiedy ciasto się piecze, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu polać nią ciasto. Można oprószyć prażonymi drobno posiekanymi migdałami, lub orzechami. Podawać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i np. z miękkimi owocami.
Napisz komentarz
Komentarze