Dzisiejsze propozycje na obiad i deser zaczerpnęłam z przepisów mojej wnuczki Zosi. Bardzo odpowiadają mi dania, jakie przygotowuje. Są nieco inne od moich, ale bardzo smaczne, lżejsze i odchudzone. Ponadto, tak jak lubię w znacznym stopniu oparte na sezonowych warzywach i owocach.
Składniki:
- 2 duże buraki (użyłem podłużnych, bo są słodsze)
- 2 spore marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- połowa małego selera
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1-2 garście fasolki szparagowej
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- sól i pieprz do smaku
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny, lub 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, lub ketchupu
- 1-2 liście kapusty opcjonalnie
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Do garnka wlać trochę oleju. Uprzednio umyte i obrane warzywa i ziemniaki pokroić w kostkę Fasolkę w słupki. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki. Na rozgrzany olej włożyć pokrojone warzywa bez ziemniaków. Dodać ziele, przecier i paprykę. Całość smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Wlać bulion lub wodę. Dodać liście laurowe i kapustę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą lekko miękkie. Dodać ziemniaki i gotować, aż zmiękną. Dodać kozieradkę, majeranek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Moja rada: zamiast fasolki szparagowej można pod koniec gotowania dodać odcedzoną białą fasolę z puszki. Barszcz można wykończyć kleksem z gęstego jogurtu.
Napisz komentarz
Komentarze