Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 15:24
Reklama dotacje rpo

Wegetariański barszcz ukraiński

Wegetariański barszcz ukraiński

Dzisiejsze propozycje na obiad i deser zaczerpnęłam z przepisów mojej wnuczki Zosi. Bardzo odpowiadają mi dania, jakie przygotowuje. Są nieco inne od moich, ale bardzo smaczne, lżejsze i odchudzone. Ponadto, tak jak lubię w znacznym stopniu oparte na sezonowych warzywach i owocach.

Składniki:

- 2 duże buraki (użyłem podłużnych, bo są słodsze)

- 2 spore marchewki

- 1 korzeń pietruszki

- połowa małego selera

- 2-3 średnie ziemniaki

- 1-2 garście fasolki szparagowej 

- 1 litr bulionu warzywnego lub wody 

- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

- sól i pieprz do smaku

- średnia cebula

- 1 ząbek czosnku

- sok z cytryny, lub 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, lub ketchupu

- 1-2 liście kapusty opcjonalnie

- 2 liście laurowe

- 3-5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Do garnka wlać trochę oleju. Uprzednio umyte i obrane warzywa i ziemniaki pokroić w kostkę Fasolkę w słupki. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki. Na rozgrzany olej włożyć pokrojone warzywa bez ziemniaków. Dodać ziele, przecier i paprykę. Całość smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Wlać bulion lub wodę. Dodać liście laurowe i kapustę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą lekko miękkie. Dodać ziemniaki i gotować, aż zmiękną. Dodać kozieradkę, majeranek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Moja rada: zamiast fasolki szparagowej można pod koniec gotowania dodać odcedzoną białą fasolę z puszki. Barszcz można wykończyć kleksem z gęstego jogurtu. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama