Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 16:03
Reklama

Sałatka na zimę

Sałatka na zimę

Początek jesieni, to dalszy ciąg czasu wypełnionego przygotowaniami zapasów na zimę. Co prawda półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnych przetworów, ale nie równają się one z tymi przygotowanymi własnoręcznie. Dziś przepis na sałatkę warzywną. Podane proporcje są na 4 słoiki o pojemności 900 ml. Waga warzyw jest podana przed obraniem.

Składniki:

- 2 kg ogórków gruntowych (małe, średnie i duże)

- ½ kg papryki czerwonej (3 średnie sztuki)

- 30 dag cebuli (2 średnie sztuki)

- 30 dag marchewki (3 średnie sztuki)

Do każdego słoika:

- pół ząbka czosnku

- 3 ziarna ziela angielskiego

- 4 ziarna pieprzu czarnego

Zalewa:

- 375 ml octu (1,5 szklanki)

- 500 ml oleju (2 szklanki)

- 33 dag cukru (1,5 szklanki)

- 12 dag soli kamiennej niejodowanej (8 łyżek)

Przygotowanie:

Kupione ogórki obowiązkowo moczę w misce z zimną wodą przez około 1 – 2 godziny. Dzięki temu nabiorą jędrności.

Następnie ogórki umyć w zimnej wodzie. Odkroić twarde i gorzkie końcówki. Pokroić w dość cienkie plastry o grubości od 3 do 5 mm. Nie trzeba obierać ogórków, chyba że są duże z grubą i twardą skórką. Pokrojone ogórki włożyć do miski. Paprykę umyć i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Pokroić w 1 cm słupki i dodać do ogórków. Marchew obrać ze skórki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Całość także dodać do miski. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w pół talarki, dodać do miski. 

Do mniejszej miski wlać ocet i olej. Wsypać sól i cukier. Wszystko wymieszać, aż składniki się połączą. Taką zalewę bez gotowania wlać do miski z pokrojonymi warzywami. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 3 – 4 godziny. W tym czasie ogórki puszczą dużo soku.

Gdy warzywa marynują się przygotować słoiki oraz nakrętki. Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. Używać tylko nieuszkodzonych słoików i nakrętek. Do każdego słoika wrzucić dodatki. Następnie namoczone warzywa przełożyć do słoików i zalać puszczonym sokiem. Dokładnie wytrzeć ranty słoików oraz wieczka i mocno zakręcić. Do garnka z szerokim dnem włożyć na dno ścierkę wstawić słoiki. Wlać wodę, która powinna sięgać do 3/4 lub 4/5 wysokości słoików. Gotować na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć moc palnika na minimum, aby tylko lekko bulgotały pęcherzyki powietrza. Od czas zagotowania się wody, pasteryzować duże słoiki o pojemności 900 ml przez 20 minut, mniejsze krócej.

Jeśli mamy większą ilość słoików, to warto pasteryzować je w piekarniku. Do chłodnego piekarnika włożyć słoiki z sałatką. Ustawić temperaturę na 110 stopni C. Licząc czas od nagrzania się piekarnika, pasteryzować przez około 20 – 25 minut.

Po pasteryzacji ostrożnie wyjąć słoiki i ułożyć je do góry dnem na blacie kuchennym, wyścielonym ściereczką. Wszystko przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnego dnia wynieść do spiżarni. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama