Mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy zbyt długo czekać aż się upiecze i przestygnie. Dzisiejszy przepis jest właśnie dla niecierpliwych. Ponadto jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie trzeba wielu składników.
Składniki:
- 30 dag herbatników
- 15 dag masła
- łyżka cukru pudru (można pominąć)
- słoik 900 ml musu jabłkowego
Przepis na mus, gdy musimy go przyrządzić
- 1,3 kg obranych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 3/4 szkl wody
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę dodać jabłka, smażyć do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić.
Wykonanie spodu:
Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły na bardzo drobno kawałki. Do zmielonych herbatników wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić za pomocą szklanki (można też uformować na brzegach rant). Włożyć do lodówki na co najmniej 10-15 minut, by spód stwardniał. Na twardy spód wyłożyć mus jabłkowy. Wygładzić.
Moja rada; wierzch można polać lukrem, lub obłożyć uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Tych składników wystarczy na tortownicę o średnicy 24-26cm.
Napisz komentarz
Komentarze