Wątróbka drobiowa już nie raz ratowała mnie z opałów, gdy nie miałam pomysłu co zrobić na obiad, a trzeba go było przygotować i to w ekspresowym tempie. Dzisiaj było podobnie. Mam nadzieję, że ten przepis, który podaję dzisiaj przyda się w podobnej sytuacji.
Składniki:
- 50 dag wątróbki drobiowej (użyłam z indyka)
- 1 -2 duże cebule
- 30 dag śliwek węgierek
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
- olej do smażeni- odrobina mąki do oprószenia wątróbek
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć, każdą przekroić na pół. Ja wątróbkę z indyka moczę w mleku. Jest delikatniejsza. Cebulę obrać i pokroić na pół talarki. Włożyć do patelni na rozgrzany olej, smażyć krótką chwilkę. Zdjąć cebulę z patelni. Do patelni dolać olej i na rozgrzany położyć wcześniej oprószona mąką wątróbkę, ale to nie jest konieczne. Uwaga może pryskać. Zrumienić ją z obu stron. Śliwki umyć, przekroić na pół lub ćwiartki, jeśli są duże, wypestkować, dołożyć do wątróbki, dodać cebulę i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli na patelni jest za sucho dodać nieco wody i na chwilę przykryć, by śliwki zmiękły. Posypać szczyptą cynamonu (niekoniecznie), wymieszać. Zdjąć z palnika. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeszcze raz wymieszać. Podawać z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami.
Moja rada: jeśli tak przygotowana wątróbka nie została zjedzona można ją zblendować z dodatkiem śmietanki. Będzie doskonałym smarowidłem.
Napisz komentarz
Komentarze