Żeberka w miodzie są świetnym pomysłem na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest bardzo wiele przepisów na ich przyrządzenie. Jedni preferują pieczone w piekarniku na słodko, inni z grilla na ostro. Ja często robię żeberka duszone w sosie barbecue. Ale dzisiaj podaję przepis na takie z piekarnika, co oczywiście nie przeszkadza, aby korzystając z tego przepisu przygotować je w garnku lub głębokiej patelni.
Składniki:
- 1 kg żeberek surowych
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do żeberek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml piwa jasnego lub bulionu
- opcjonalnie świeży rozmaryn
Wykonanie:
Przygotować przyprawę do żeberek: wymieszać po ¼ łyżeczki majeranek, paprykę ostrą, czosnek granulowany, gorczycę zmieloną i kminek, nadają mięsu kruchości i soczystości.
Marynata do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę miodową i dodajemy wcześniej przygotowaną przyprawę do żeberek, a także sól i pieprz. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie wmasowujemy w nie marynatę. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin, minimum na pół godziny.
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej jak naczynie będzie miało pokrywkę z góry). Wkładamy także dwa ząbki czosnku oraz opcjonalnie lekko posiekany świeży rozmaryn. Podlewamy jasnym piwem lub bulionem. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i znów możemy dolać piwa, ale ostrożnie. Piwo nie może być zimne, gdy mamy szklane naczynie żaroodporne, bo pęknie. Piec przez minimum 60 minut w temp. 180 stopni. Około10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek dodatkową odrobiną miodu, dzięki czemu zrobi się taka chrupiąca glazura. Teraz już nie przykrywamy żeberek. Żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, chlebem lub frytkami.
Napisz komentarz
Komentarze