Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 13:44
Reklama

Papryka faszerowana wegetariańska

Papryka faszerowana wegetariańska

Końcówka lata, to często w naszych kuchniach paprykowe szaleństwo. Teraz papryka jest już dostępna przez cały rok, ale żadna nie równa się z tą zerwaną z własnej grządki lub kupioną u zaprzyjaźnionego hodowcy. Warto korzystać z dobrodziejstw tego popularnego u nas warzywa, gdyż papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, m.in. witaminy C - w średniej sztuce papryki jest mnóstwo witaminy C. Oprócz tego znajdziemy też witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B - szczególnie B1, B2, B3. Dziś podaje przepis, który sprawdzi się jako lekkie danie na ciepłą kolację, lub na obiad - wówczas z dodatkiem np. ziemniaków z wody.

Składniki:

- 5 - 6 papryk

- 2 jajka

- 2-3 łyżki bułki tartej

- 2- 3 cebule

- 2 łyżki oleju

- 15-20 dag ryżu

- ½ kg pieczarek

- sól

- czarny pieprz lub pieprz ziołowy

- pęczek koperku lub pietruszki

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko. Nie rozgotować. Papryki umyć, osuszyć i wykroić środek odcinając wcześniej część papryki z ogonkiem (powstanie pokrywka). Oczyścić paprykę z nasion. Cebule obrać i pokroić w kostkę i lekko zeszklić na patelni z olejem. Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć pieczarki na złoty kolor. Można też wyjąć z patelni cebulę i pieczarki smażyć oddzielnie. Po ostudzeniu ryżu, cebuli i pieczarek wszystko włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz, bułkę tartą oraz pokrojony koperek lub pietruszkę. Wyrobić najlepiej dłońmi aż farsz będzie kleisty. Do oczyszczonych papryk wkładać wyrobioną masę. Papryki ułożyć w dobranym wielkością garnku (tak aby papryki dość ciasno stały), podlać wodą lub bulionem warzywnym lub zwykłym rosołem do 1/3 wysokości. Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie ok. 50 minut od zagotowania. Ostrożnie wyjąć papryki, a do sosu dodać pulpę pomidorową lub koncentrat, wymieszać. Doprawić do smaku: solą, pieprzem lub ewentualnie cukrem. Można sos zagęścić np. skrobią. Tak przygotowana papryka smakuje z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama