Końcówka lata, to często w naszych kuchniach paprykowe szaleństwo. Teraz papryka jest już dostępna przez cały rok, ale żadna nie równa się z tą zerwaną z własnej grządki lub kupioną u zaprzyjaźnionego hodowcy. Warto korzystać z dobrodziejstw tego popularnego u nas warzywa, gdyż papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, m.in. witaminy C - w średniej sztuce papryki jest mnóstwo witaminy C. Oprócz tego znajdziemy też witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B - szczególnie B1, B2, B3. Dziś podaje przepis, który sprawdzi się jako lekkie danie na ciepłą kolację, lub na obiad - wówczas z dodatkiem np. ziemniaków z wody.
Składniki:
- 5 - 6 papryk
- 2 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
- 15-20 dag ryżu
- ½ kg pieczarek
- sól
- czarny pieprz lub pieprz ziołowy
- pęczek koperku lub pietruszki
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Nie rozgotować. Papryki umyć, osuszyć i wykroić środek odcinając wcześniej część papryki z ogonkiem (powstanie pokrywka). Oczyścić paprykę z nasion. Cebule obrać i pokroić w kostkę i lekko zeszklić na patelni z olejem. Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć pieczarki na złoty kolor. Można też wyjąć z patelni cebulę i pieczarki smażyć oddzielnie. Po ostudzeniu ryżu, cebuli i pieczarek wszystko włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz, bułkę tartą oraz pokrojony koperek lub pietruszkę. Wyrobić najlepiej dłońmi aż farsz będzie kleisty. Do oczyszczonych papryk wkładać wyrobioną masę. Papryki ułożyć w dobranym wielkością garnku (tak aby papryki dość ciasno stały), podlać wodą lub bulionem warzywnym lub zwykłym rosołem do 1/3 wysokości. Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie ok. 50 minut od zagotowania. Ostrożnie wyjąć papryki, a do sosu dodać pulpę pomidorową lub koncentrat, wymieszać. Doprawić do smaku: solą, pieprzem lub ewentualnie cukrem. Można sos zagęścić np. skrobią. Tak przygotowana papryka smakuje z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem.
Napisz komentarz
Komentarze