Dzisiaj proponuję coś szczególnego - policzki wołowe. To danie uważam za wykwintne, niecodzienne, zwłaszcza jeśli policzki są długo duszone i podane z dobrze dobranymi dodatkami np. z czerwonym wytrawnym winem, puree ziemniaczanym przygotowanym w towarzystwie chrzanu i z surówką pełną sezonowych warzyw. Brzmi fantastycznie, ale również tak smakuje. Ten rodzaj mięsa nie wymaga specjalnych umiejętności. Sekret smaku i kruchości tkwi w długości duszenia w niskiej temperaturze, a także w marynacie, której smaki wzajemnie się przenikają i wnikają w mięso. To danie przygotowałam dzięki uprzejmości mojego serdecznego kolegi, który zaopatrzył mnie w wołowe policzki.
Składniki:
- 1 kg policzków wołowych
- 2 duże szalotki lub inne cebule
- 1 malutka czerwona papryczki chili, jeśli jest bardzo ostra wystarczy kawałek
- imbir około 10g - niekoniecznie
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 litra wody lub bulionu wołowego, warzywnego, drobiowego, grzybowego
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kolendry
- ½ - 1 łyżeczki kuminu
- kawałek gwiazdki anyżu – niekoniecznie
- łodyga selera naciowego
- ½ laski cynamonu
- skóra odcięta z połówki cytryny (bez białej części)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z sosu sojowego, kuminu, chili, kolendry, imbiru i przepuszczonego przez praskę czosnku zrobić marynatę (wymieszać składniki). Marynatą natrzeć mięso i zostawić na kilka godzin (może być krócej) w lodówce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć oczyszczone z marynaty policzki z każdej strony, powinny być przyrumienione niczym steki. Obrać szalotki, pokroić w plasterki. Łodygę selera naciowego po umyciu i osuszeniu drobno pokroić. Zdjąć policzki z patelni i przełożyć do garnka.
Na patelnię wlać pozostały olej i krótko przesmażyć cebulę (zeszklić), Wszystkie składniki dodać do policzków łącznie ze skórką z cytryny, dolać bulion i pozostałość z marynaty. Garnek przykryć i na wolnym ogniu dusić aż mięso zmięknie, średnio 3 - 4 godziny.
Podawać z puree ziemniaczanym lub z obsmażonymi ziemniakami i oczywiście z surówką, lub w wersji luksusowej z pieczonymi i karmelizowanymi marchewkami.
Moja rada: smak i jakość policzków podkręci czerwone wino dodane do duszenia (ok.200 ml). Można także według własnych upodobań zmienić skład marynaty i dodatków.
Napisz komentarz
Komentarze