Wprawdzie nie brakuje mi pomysłów na różne dania, ale często w sukurs przychodzą dzieci, które nadsyłają fotografie przyrządzonych przez siebie smakołyków. Kilka dni temu, to fotografia ciasta zrobionego przez mojego zięcia była dla mnie inspiracją.
Wielu z nas pamięta zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, a jego smak wiąże się często z najpiękniejszymi wspomnieniami z dzieciństwa. Kawałek ciepłego ciasta ze słodką kruszonką jest fantastycznym dodatkiem do filiżanki popołudniowej herbaty. Jednak perspektywa długiego, mozolnego zagniatania niejednego skutecznie odstraszała od przygotowania. Z pomocą przychodzi przepis na drożdżowe bez wyrabiania. Jego sekret tkwi w kolejności dodawania składników i rozprowadzenia warstwowo, na całej powierzchni miski. Dzięki temu, po okresie leżakowania ciasto wystarczy wymieszać i nie trzeba go już wyrabiać. Do ciasta możemy dodać ulubione letnie owoce. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, śliwki, wiśnie, albo dojrzałe i miękkie papierówki.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanki oleju
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 10 dag drożdży
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Na dno szerokiej miski stopniowo pokruszyć drożdże. Następnie dodać cukier, na cukrze rozprowadzić roztrzepane jajka, na to olej, letnie mleko, przesianą przez sitko mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty rozkładać warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykryć lnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i zapomnieć o nim na około trzy godziny.
Po tym czasie krótko wymieszać zawartość miski, najlepiej drewnianą łyżką. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto - może być luźne, rozłożyć równomiernie, na cieście ułożyć owoce. Na wierzchu ciasta rozetrzeć kruszonkę. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 35 minut. Gotowe ostudzić na kratce.
Moja rada: ciasto wyrasta wysoko, dlatego można użyć większej blaszki, wtedy przygotowujemy więcej kruszonki. Można od razu zrobić jej więcej. Można też ciasto zrobić z połowy składników.
Napisz komentarz
Komentarze