Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 13:53
Reklama dotacje rpo

Drożdżówka bez wyrabiania

Drożdżówka bez wyrabiania

Wprawdzie nie brakuje mi pomysłów na różne dania, ale często w sukurs przychodzą dzieci, które nadsyłają fotografie przyrządzonych przez siebie smakołyków. Kilka dni temu, to fotografia ciasta zrobionego przez mojego zięcia była dla mnie inspiracją. 

Wielu z nas pamięta zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, a jego smak wiąże się często z najpiękniejszymi wspomnieniami z dzieciństwa. Kawałek ciepłego ciasta ze słodką kruszonką jest fantastycznym dodatkiem do filiżanki popołudniowej herbaty. Jednak perspektywa długiego, mozolnego zagniatania niejednego skutecznie odstraszała od przygotowania. Z pomocą przychodzi przepis na drożdżowe bez wyrabiania. Jego sekret tkwi w kolejności dodawania składników i rozprowadzenia warstwowo, na całej powierzchni miski. Dzięki temu, po okresie leżakowania ciasto wystarczy wymieszać i nie trzeba go już wyrabiać. Do ciasta możemy dodać ulubione letnie owoce. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, śliwki, wiśnie, albo dojrzałe i miękkie papierówki.

Składniki:

- 4,5 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki cukru

- 4 roztrzepane jajka

- 1 szklanki oleju

- 3/4 szklanki letniego mleka

- 10 dag drożdży

- szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

- 5 dag masła

- 1/2 szklanki mąki

- 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

Na dno szerokiej miski stopniowo pokruszyć drożdże. Następnie dodać cukier, na cukrze rozprowadzić roztrzepane jajka, na to olej, letnie mleko, przesianą przez sitko mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty rozkładać warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykryć lnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i zapomnieć o nim na około trzy godziny.

Po tym czasie krótko wymieszać zawartość miski, najlepiej drewnianą łyżką. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto - może być luźne, rozłożyć równomiernie, na cieście ułożyć owoce. Na wierzchu ciasta rozetrzeć kruszonkę. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 35 minut. Gotowe ostudzić na kratce. 

Moja rada: ciasto wyrasta wysoko, dlatego można użyć większej blaszki, wtedy przygotowujemy więcej kruszonki. Można od razu zrobić jej więcej. Można też ciasto zrobić z połowy składników.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama