Lekka sałatka jest zawsze dobrą propozycją na przekąskę lub na kolację. Może być także tzw. czekadełkiem przed grillową biesiadą. Sałatka z makaronem, tuńczykiem i kiszonym ogórkiem przy upalnej pogodzie, dobrze schłodzona , doskonale zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 - 2 kiszone ogórki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- ok. 3/4 szklanki makaronu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, zioła np. prowansalskie
- 1- 2 łyżki majonezu
- 1łyżka gęstego jogurtu
Przygotowanie:
Ogórka kiszonego pokroić na drobną kostkę i odsączyć na sicie. Pomidora również pokroić w kostkę. Ja dodatkowo sparzyłam przed krojeniem pomidora, aby pozbyć się skórki, która bywa twarda. Odłożyłam też galaretkę z pomidora, żeby nie rozrzedzała dania. Odsączyć z zalewy tuńczyka. Wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać jogurt zmieszany z majonezem, sól, pieprz, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przed podaniem chłodzić w lodówce.
Moja rada: do sałatki można dodać tylko majonez bez jogurtu. Sprawdzi się także tuńczyk w oleju.
Napisz komentarz
Komentarze