Zdjęcie z pysznie wyglądającymi pierogami z jagodami, jakie zrobiła na obiad, przysłała mi córka. Od samego patrzenia nabrałam ochoty na to letnie danie i zaraz następnego dnia je przygotowywałam. Trudno znaleźć osobę, której nie zachwyci smak pierogów z jagodami. Wbrew pozorom, nie robi się ich długo i nie wymagają wielu składników. Sekretem dobrych pierogów z jagodami jest delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. W sezonie warto sięgnąć po świeże jagody, a poza sezonem aby przypomnieć sobie smak wakacji, można skorzystać z jagód mrożonych
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok 250 g jagód świeżych lub mrożonych, lub borówek
- cukier
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- śmietana, lub jogurt do polania
Przygotowanie:
Do gorącej wody dodać masło lub olej. Do mąki dodać szczyptę soli i zalać wodą z tłuszczem (jeśli będzie potrzeba należy dodać odrobinę więcej gorącej wody). Wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby odpoczęło. Jagody świeże umyć i dokładnie osuszyć, oprószyć cukrem, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Jagody mrożone wyjąć z zamrażalnika chwilę przed lepieniem i delikatnie oprószyć cukrem i skrobią.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, wykrawać okręgi, nałożyć jagody na środek, jeden brzeg smarować delikatnie wodą i lepić pierogi. Ciasto, które czeka w misce przykryć folią aby nie obeschło. Po ulepieniu pierogi także przykryć ściereczką.
Zagotować wodę (sporo), lekko osolić. Wrzucać pierogi do gotującej się wody i zmniejszyć gaz, aby intensywnie gotująca się woda nie rozkleiła delikatnych pierogów.
Podawać z kwaśną, gęstą śmietaną lub z dobrym, gęstym jogurtem posypane cukrem. Można też polać roztopionym masłem i posypać cukrem.
Napisz komentarz
Komentarze