Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 13:43
Reklama

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Zdjęcie z pysznie wyglądającymi pierogami z jagodami, jakie zrobiła na obiad, przysłała mi córka. Od samego patrzenia nabrałam ochoty na to letnie danie i zaraz następnego dnia je przygotowywałam. Trudno znaleźć osobę, której nie zachwyci smak pierogów z jagodami. Wbrew pozorom, nie robi się ich długo i nie wymagają wielu składników. Sekretem dobrych pierogów z jagodami jest delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. W sezonie warto sięgnąć po świeże jagody, a poza sezonem aby przypomnieć sobie smak wakacji, można skorzystać z jagód mrożonych

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka gorącej wody

- 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju

- szczypta soli

Nadzienie:

- ok 250 g jagód świeżych lub mrożonych, lub borówek

- cukier

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- śmietana, lub jogurt do polania

Przygotowanie:

Do gorącej wody dodać masło lub olej. Do mąki dodać szczyptę soli i zalać wodą z tłuszczem (jeśli będzie potrzeba należy dodać odrobinę więcej gorącej wody). Wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby odpoczęło. Jagody świeże umyć i dokładnie osuszyć, oprószyć cukrem, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Jagody mrożone wyjąć z zamrażalnika chwilę przed lepieniem i delikatnie oprószyć cukrem i skrobią. 

Ciasto rozwałkować bardzo cienko, wykrawać okręgi, nałożyć jagody na środek, jeden brzeg smarować delikatnie wodą i lepić pierogi. Ciasto, które czeka w misce przykryć folią aby nie obeschło. Po ulepieniu pierogi także przykryć ściereczką.

Zagotować wodę (sporo), lekko osolić. Wrzucać pierogi do gotującej się wody i zmniejszyć gaz, aby intensywnie gotująca się woda nie rozkleiła delikatnych pierogów.

Podawać z kwaśną, gęstą śmietaną lub z dobrym, gęstym jogurtem posypane cukrem. Można też polać roztopionym masłem i posypać cukrem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama