Dzisiaj nie tyle chodzi o podanie przepisu, bo ten jest prosty, co o przypomnienie zalet bobu, który podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Bób jest znakomity zarówno jako przekąska, jak i składnik dania głównego.
Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu: pomaga w leczeniu anemii, zmniejsza poziom złego cholesterolu, na długo daje uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania, wspiera proces odchudzania, reguluje ciśnienie krwi, poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona, usprawnia pracę układu krążenia. Ponieważ bób jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, gdy nie ma przeciwskazań, powinien być w jadłospisie przyszłych mam. Niestety bób nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową.
Składniki na ½ kg bobu:
- bób
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru
- opcjonalnie - czosnek granulowany i masło
Przygotowanie:
Umyty pod bieżącą wodą bób umieścić w garnku i zalać wodą (której powinno być dwa razy więcej niż bobu). Dosypać płaską łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie się gotować, dosypać szczyptę soli i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10–15 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona). Starszy bób będzie wymagał dłuższego czasu gotowania.
Moja rada: ugotowany bób można jeść ze skórką, jak i bez. Po ugotowaniu można doprawić go roztopionym masłem z czosnkiem.
Napisz komentarz
Komentarze