Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 14:39
Reklama

Gotowany bób

Gotowany bób

Dzisiaj nie tyle chodzi o podanie przepisu, bo ten jest prosty, co o przypomnienie zalet bobu, który podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Bób jest znakomity zarówno jako przekąska, jak i składnik dania głównego. 

Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu: pomaga w leczeniu anemii, zmniejsza poziom złego cholesterolu, na długo daje uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania, wspiera proces odchudzania, reguluje ciśnienie krwi, poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona, usprawnia pracę układu krążenia. Ponieważ bób jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, gdy nie ma przeciwskazań, powinien być w jadłospisie przyszłych mam. Niestety bób nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową.

Składniki na ½ kg bobu:

- bób

- szczypta soli

- płaska łyżeczka cukru

- opcjonalnie - czosnek granulowany i masło

Przygotowanie: 

Umyty pod bieżącą wodą bób umieścić w garnku i zalać wodą (której powinno być dwa razy więcej niż bobu). Dosypać płaską łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie się gotować, dosypać szczyptę soli i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10–15 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona). Starszy bób będzie wymagał dłuższego czasu gotowania.

Moja rada: ugotowany bób można jeść ze skórką, jak i bez. Po ugotowaniu można doprawić go roztopionym masłem z czosnkiem.



 



 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama