Pomysł na sałatkę sprawdzi się w sytuacji, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie innych potraw, albo w lodówce zostały nam jakieś niewielkie ilości mięsa, wędlin, ryb, ryżu, makaronu, owoców, czy warzyw i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić. Przygotowane sałatki mogą być także starannie zaplanowanym menu na towarzyskie spotkanie. Zrobione trochę wcześniej, a wyjęte z lodówki tuż przed przyjściem gości, do tego jakieś ciekawe pieczywo, wino i impreza gotowa.
Składniki:
- 2 udka (razem z pałką) wędzonego kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- puszka ananasa,
- 1 spore jabłko
- majonez
Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na drobne części. Ananasa odsączamy z syropu i jeśli jest w krążkach kroimy na mniejsze części. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Całość spajamy majonezem, najlepiej domowej roboty. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Moja rada: do podanych proporcji można wziąć jedno spore udko, lub dwa mniejsze. Aby urozmaicać tę wersję sałatki do podanych wyżej składników można dodać trochę ryżu ugotowanego na sypko, posiekane orzechy i jakąś, o niezbyt intensywnym aromacie, zieleninę. Ciekawym dodatkiem do sałatki mogą być także uprzednio sparzone, odsączone i i schłodzone rodzynki.
Napisz komentarz
Komentarze