Sezon na spotkania towarzyskie przy grillu w pełni, więc pojawiają się nowe propozycje na ciekawe i pyszne dania. Dziś na stole mamy pieczarki z grilla. Przepis na nie jest prosty, właściwie można go śmiało dostosować do własnych potrzeb, smaków i preferencji. Pyszne są zarówno przygotowane w wersji łagodnej, cudowne w pikantnej, natomiast ekstra hot są przeznaczone tylko dla zawodników, którzy lubią konkretne smaki. Ponieważ ja lubię pieczarki pikantne często takie przygotowuję.
Składniki:
- ok. 500 g pieczarek (użyłam tych dużych, do grilla -3 szt)
- 125-150 ml oleju o łagodnym smaku
- 4- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka gotowej przyprawy do grilla (ja zazwyczaj przygotowuję mieszankę sama. Wybieram wędzoną paprykę, szczyptę soli i według uznania trochę chili w proszku itp.)
- sól do smaku
- 2 łyżeczki ziół np. prowansalskich
Przygotowanie:
Pieczarki czyściłam i obrałam ze skórki. Nóżki zostawiłam, ale ponieważ były łykowate, dlatego proponuję aby je odciąć. Pieczarki pokroić w grube plastry i przełożyć do miski. W innym mniejszym naczyniu rozdrobnić najlepiej blenderem obrane ząbki czosnku z olejem i solą. Dodać posiekane zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w marynacie na około 10-15 minut. Ułożyć pieczarki na grillu. Opiekać z dwóch stron aż będą jasno brązowe. Podawać na ciepło. Pieczarki z grilla najlepiej smakują w towarzystwie chleba, pikantnego sosu jogurtowego i małosolnego ogórka.
Moja rada: pieczarki według tego przepisu można przygotować na patelni.
Napisz komentarz
Komentarze