Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 14:33
Reklama dotacje rpo

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Sezon na spotkania towarzyskie przy grillu w pełni, więc pojawiają się nowe propozycje na ciekawe i pyszne dania. Dziś na stole mamy pieczarki z grilla. Przepis na nie jest prosty, właściwie można go śmiało dostosować do własnych potrzeb, smaków i preferencji. Pyszne są zarówno przygotowane w wersji łagodnej, cudowne w pikantnej, natomiast ekstra hot są przeznaczone tylko dla zawodników, którzy lubią konkretne smaki. Ponieważ ja lubię pieczarki pikantne często takie przygotowuję. 

Składniki:

- ok. 500 g pieczarek (użyłam tych dużych, do grilla -3 szt)

- 125-150 ml oleju o łagodnym smaku

- 4- 6 ząbków czosnku

- 1 łyżka gotowej przyprawy do grilla (ja zazwyczaj przygotowuję mieszankę sama. Wybieram wędzoną paprykę, szczyptę soli i według uznania trochę chili w proszku itp.)

- sól do smaku

- 2 łyżeczki ziół np. prowansalskich

Przygotowanie:

Pieczarki czyściłam i obrałam ze skórki. Nóżki zostawiłam, ale ponieważ były łykowate, dlatego proponuję aby je odciąć. Pieczarki pokroić w grube plastry i przełożyć do miski. W innym mniejszym naczyniu rozdrobnić najlepiej blenderem obrane ząbki czosnku z olejem i solą. Dodać posiekane zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w marynacie na około 10-15 minut. Ułożyć pieczarki na grillu. Opiekać z dwóch stron aż będą jasno brązowe. Podawać na ciepło. Pieczarki z grilla najlepiej smakują w towarzystwie chleba, pikantnego sosu jogurtowego i małosolnego ogórka.

Moja rada: pieczarki według tego przepisu można przygotować na patelni.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama