Klasyczny sos pesto to przysmak kuchni włoskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do różnych dań. Według tradycyjnej receptury do jego przyrządzenia głównie wykorzystuje się świeże liście bazylii. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować w kuchni, nieco zmodyfikować przepis i wykorzystać zioła, które akurat mamy pod ręką.
W tej rubryce podawałam przepisy na pesto z dodatkiem młodziutkich listków pokrzywy, kopru, czy natki pietruszki. Najważniejsze żeby zużyć sezonowe zioła, które dostarczają mnóstwo prozdrowotnych związków. Dziś podpowiadam, jak zrobić pesto z rukoli, które jest równie smaczne i aromatyczne. Taki sos można dodać do makaronu, kanapek lub przyrządzić na jego bazie smaczny sos na zimno do mięs, czy wędlin, albo nawet zupę. Sprawdzi się także jako pasta do różnych chrupiących przekąsek, a także jako marynata do mięs. Wówczas nie dodajemy orzechów.
Składniki
- ok. 50 g rukoli
- garść posiekanych orzechów włoskich lub ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- 100 ml oleju
- 100 g parmezanu
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Rukolę dokładnie opłukać w zimnej wodzie i - jeśli takie są - odciąć twarde łodyżki. Włożyć do blendera. Dodać do niej parmezan, czosnek, sok z cytryny, olej i orzechy włoskie. Wszystkie składniki dokładnie zblendować, ale niezbyt miałko. Musi pozostać wyczuwalna tekstura. To nie ma być gładka pasta. Na koniec całość przyprawić do smaku według własnych upodobań.
Moja rada: aby złagodzić goryczkę charakterystyczną dla rukoli można dodać innych ziół, jakie mamy pod ręką np.: natka pietruszki, koperek, szczypiorek itp.
Napisz komentarz
Komentarze