Dzisiejszy pomysł na podanie naleśników zaczerpnęłam z pysznego letniego koktajlu mango lassi. Lassi to orzeźwiający napój rodem z Indii. Przyrządzany jest on z gęstego jogurtu, wody i różnych przypraw. Lassi może być zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Ja do naleśników przygotowałam nadzienie na słodko. Efekt samą mnie zaskoczył. Wyszło pysznie. Uważam, że w tym przepisie, z powodzeniem jogurt można zastąpić kremowym serkiem.
Składniki na ciasto naleśnikowe ok 10 sztuk.
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 i ½ szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
Nadzienie jogurtowe:
- 400g jogurtu gęstego naturalnego lub greckiego
- niecała szklanka śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- skórka z cytryny
Dodatkowo:
- 1 duże, dojrzałe mango
- płynny miód, lub syrop klonowy - niekoniecznie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Jeśli na jogurcie zebrała się serwatka, to delikatnie ją zebrać łyżką lub ostrożnie wylać. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodać jogurt i delikatnie wymieszać. Zetrzeć na tarce uprzednio, porządnie wyszorowaną skórkę z cytryny. Mango umyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry lub w kostkę.
Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia jogurtowego. Naleśnika składamy w kopertę lub rulon. Układamy na talerzu. Obok kładziemy mango. Na wierzch naleśnika kleks z jogurtu. Przed podaniem polać miodem, albo syropem.
Moja rada: obrane i pokrojone mango można chwilę przesmażyć na maśle na rozgrzanej patelni. Zamiast mango świetnie sprawdzą się owoce sezonowe: maliny lub truskawki, czy borówki.
Napisz komentarz
Komentarze