Dziś podaję przepis na ciasto, które może bardziej pasuje do zestawu świątecznego, ale smakosze serników i makowców pewnie będą zadowoleni i teraz u progu lata.
Poniższe składniki są na blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 20 cm x 27 cm
Składniki na ciasto:
– 10 dag masła
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
– 1/3 szklanki cukru pudru
-1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wykonanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości a następnie dodajemy do suchych produktów. Do składników dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą kulę. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy (20cm x 27cm). Płat ciasta oprószamy lekko mąką i zwijamy go na wałek a następnie rozwijamy w blaszce do pieczenia.
Masa makowa:
– 30 dag suchego maku
– 1,5 l gorącej wody
– 1/4 szklanki wody
– 30 dag cukru kryształu
– 1/2 łyżki masła
– 1/2 łyżki smalcu
– 1 kieliszek rumu
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– 10 dag skórki z pomarańczy lub cytryny
– 1 całe jajko
Wykonanie:
Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa) na drobnym sitku trzy razy.
Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały ogień. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop.
Na patelnię przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.
Do letniego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy.
Masa serowa:
– ½ kg białego tłustego sera
– 5 jajek
– 20 dag cukru pudru
– 5 dag kaszy manny s
– szczypta soli
– 12,5 dag masła
Wykonanie:
Ser biały należy przemielić dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy je do białości. Następnie dodajemy do nich masło i kasze mannę. Ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo przemielony biały ser i ucieramy do momentu połączenia się składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do utartego sera i bardzo powoli łączymy.
Wykonanie:
Na płat ciasta, umieszczony w blaszce rozkładamy równomiernie masę makową. Na masę makową powoli wlewamy masę serową i ją wyrównujemy. Surowe ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut – używamy zwykłej funkcji pieczenia.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, ani nie otwieramy piekarnika. Ciasto ma wystygnąć w piekarniku dzięki temu masa serowa nie opadnie.
Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Moja rada: masę makową możemy przygotować bez orzechów i rodzynek. Blaszkę należy dokładnie natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.
(WiK)
Napisz komentarz
Komentarze