Jeśli lubią państwo ryby, a zwłaszcza tatar z nich przyrządzony, a boicie się jeść surowe mięso, to tatar z łososia wędzonego jest dla was. Można go przygotować dosłownie w kilka chwil, ale dobrze byłoby gdyby smaki mogły się przegryźć, chociaż z pół godziny. Przygotowanie nie wymaga nadmiernej pracy ani umiejętności. Dobrze doprawiony tatar z łososia wędzonego stanie się wspaniałym daniem na letnią kolację lub jako imprezowe danie.
Składniki:
- 300 g wędzonego na zimno łososia w kawałku
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku (łosoś może być słony)
- czarny pierz mielony do smaku
- 1- 2 łyżki koperku
- 2-3 niewielkie ogórki konserwowe
- kapary do smaku (opcjonalnie jeśli lubicie)
- średnia cebula
- ulubione zioła
Przygotowanie:
Zdjąć skórę i wyjąć wszystkie ości. Poszatkować dzwonko łososia wędzonego bez skóry i bez ości, na drobne kawałki, ale takie żeby nie zrobiła się papka. Rybę przełożyć do miski, dodać poszatkowaną na drobno cebulę i pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe, a także według smaku po trochę koperku i innych ziół. Ja dodałam dwa świeże listki lubczyku, natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Wymieszać. Jeśli tatar jest suchy można dodać trochę oliwy lub bezsmakowego oleju. Ułożyć na półmisku kulki z tatara i udekorować, schłodzić i podać.
Moja rada: jeśli ktoś nie lubi cebuli, nie jest ona konieczna.
Napisz komentarz
Komentarze