Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dzisiaj polecam prosty przepis na ciasto z truskawkami. Truskawki najlepiej wybrać mniejsze, aby całkiem nie opadły na dno. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne i przy tym bez tłuszczu i spulchniaczy.
Składniki:
tortownica o średnicy 24 cm
- 5 sporych jaj
- 3/4 szklanki mąki tortowej pszennej (ok. 200 ml)
- 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru ( może być mniej)
- płaska łyżka cukru waniliowego lub odrobina ekstraktu
- około 30 dag słodkich truskawek lub innych owoców, jak maliny, borówki, połówki śliwek
- 1 łyżka mąki pszennej do posypania wierzchu surowego ciasta
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wysmarować tłuszczem formę i posypać bułką tartą. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać w misie na sucho. W osobnej misie ubić białka ze szczyptą soli. Kiedy jest ubita na sztywno, dodać cukier partiami na 3 razy, cukier waniliowy, cały czas miksując na lśniącą masę. Dodać do ubitych białek żółtka i krótko miksować całość do połączenia. Odstawić robot. Do masy jajecznej dodać mąki przesiane przez sito w dwóch rzutach. Za każdym razem mieszać całość ręcznie dużą łyżką ostrożnie, ale jak najkrócej. Przełożyć masę biszkoptową do formy. Posypać wierzch ciasta przez sitko niewielką ilością mąki pszennej, żeby owoce nie opadały na dno. Ułożyć na cieście owoce i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. Piec około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta, wyjąć z piekarnika i czekać aż ciasto przestygnie.
Napisz komentarz
Komentarze