Przepyszne kofty, czyli sprawdzony przepis na idealne szaszłyki z mięsa mielonego i mieszanki orientalnych przypraw. Wszystkie składniki bez problemu dostępne są w sklepach, a jestem przekonana, że większość z nich mamy w swoich kuchniach. Przygotowane według tej receptury szaszłyki są soczyste i niezwykle pyszne.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego - wołowina, jagnięcina, baranina..
- pół małej cebuli ok.80 g
- 4 średnie ząbki czosnku
- kawałek świeżego, startego imbiru – ok 2 -3 cm
- garść natki pietruszki
- łyżka oleju
- przyprawy: po łyżeczce kolendry, soli i słodkiej papryki; po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki; po 1/3 łyżeczki cynamonu i kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Do miski ze zmielonym mięsem dodać wszystkie składniki, suszone zioła i świeże, drobno posiekane. Całość wyrabiać ręcznie przez przynajmniej pięć minut, tak, by masa była idealnie jednolita. Drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, by podczas pieczenia/smażenia/grillowania nie przypalały się. Z masy mięsnej formować kulę wielkości mandarynki a następnie wydłużać ją na kształt cepelina. Nadziewać patyczek przez środek, wzdłuż wydłużonego kotleta, aż do końca. Już na patyczku poprawić jeszcze kształt. W ten sposób przygotować wszystkie szaszłyki. U mnie wyszło siedem sztuk, ale można zrobić też mniejsze i węższe kofty lub też nadziewać na patyczki okrągłe, małe kulki mięsa (np. po trzy na patyczek). Po przygotowaniu wszystkich koft każdą sztukę natłuść z wierzchu. Najlepiej robić to natłuszczonymi dłońmi poprawiając przy okazji kształt koft.
Gotowe kofty można upiec w piekarniku, na grillu lub też usmażyć na patelni. Grillować na średniej mocy po około 7 minut na stronę. Podobnie na lekko natłuszczonej patelni. Aby zrobić kofty z piekarnika trzeba nagrzać piekarnik do 200 stopni (najlepiej z opcją grillowania) i piec je po około 15-20 minut (w połowie pieczenia warto je odwrócić na drugą stronę).
Napisz komentarz
Komentarze