Proponowane dzisiaj danie ze szparagami w roli głównej, to biorąc pod uwagę walory smakowe, idealne połączenie. Najczęściej spotykany i najsmaczniejszy duet w całym kulinarnym świecie. Maj, to właśnie ten czas, kiedy możemy zaszaleć ze świeżymi szparagami. Szparagi z sosem holenderskim to świetna propozycja zarówno na przystawkę, jak i dodatek do obiadu. Sprawdzi się także na ciepłą kolację. A jak dodamy do tego kieliszek białego, wytrawnego wina, to kolacja będzie wykwintna.
Składniki na sos:
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 dag masła
- sól i biały pieprz
- białe wytrawne wino- opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od roztopienia masła. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na nim metalową miskę. Do miski wlewamy żółtka i energicznie mieszamy, aby się nie ścięły. Następnie stale mieszając, powoli wlewamy roztopione masło. Po czym zdejmujemy z garnka. Prawie gotowe. Teraz wystarczy doprawić sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dolać ok. 100 ml białego, wytrawnego wina. Dokładnie wymieszać.
Gotujemy szparagi
Jeśli mamy zielone szparagami, nie trzeba ich obierać - chyba, że są pokryte twardym łykiem. Białe szparagi obieramy zawsze. Od zielonych odłamać końcówki, po zgięciu same pękną w odpowiednim miejscu. Wstawić do gotującej, lekko osolonej i posłodzonej wody. Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania szparagów, można to zrobić w zwykłym; wąskim, a wysokim. Pamiętać należy żeby gotować szparagi na stojąco, nie zanurzając ich główek (są na tyle delikatne, że zbytnio zmiękną pod wpływem gorącej pary). Zielone szparagi będą gotowe po ok. 6-8 minutach, białe po 8 - 12 minutach. Po ugotowaniu szparagi powinny zostać chrupkie.
Wykładamy szparagi na półmisek i polewamy sosem, jest dość gęsty.
Moja rada: szparagi, szczególnie zielone się do tego nadają, można podsmażyć na patelni z roztopionym masłem klarowanym, albo na oleju.
Napisz komentarz
Komentarze