Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 14:41
Reklama dotacje rpo

Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

Proponowane dzisiaj danie ze szparagami w roli głównej, to biorąc pod uwagę walory smakowe, idealne połączenie. Najczęściej spotykany i najsmaczniejszy duet w całym kulinarnym świecie. Maj, to właśnie ten czas, kiedy możemy zaszaleć ze świeżymi szparagami. Szparagi z sosem holenderskim to świetna propozycja zarówno na przystawkę, jak i dodatek do obiadu. Sprawdzi się także na ciepłą kolację. A jak dodamy do tego kieliszek białego, wytrawnego wina, to kolacja będzie wykwintna.

Składniki na sos:

- 2 żółtka

- 1 łyżka soku z cytryny

- 10 dag masła

- sól i biały pieprz

- białe wytrawne wino- opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od roztopienia masła. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na nim metalową miskę. Do miski wlewamy żółtka i energicznie mieszamy, aby się nie ścięły. Następnie stale mieszając, powoli wlewamy roztopione masło. Po czym zdejmujemy z garnka. Prawie gotowe. Teraz wystarczy doprawić sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dolać ok. 100 ml białego, wytrawnego wina. Dokładnie wymieszać.

Gotujemy szparagi

Jeśli mamy zielone szparagami, nie trzeba ich obierać - chyba, że są pokryte twardym łykiem. Białe szparagi obieramy zawsze. Od zielonych odłamać końcówki, po zgięciu same pękną w odpowiednim miejscu. Wstawić do gotującej, lekko osolonej i posłodzonej wody. Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania szparagów, można to zrobić w zwykłym; wąskim, a wysokim. Pamiętać należy żeby gotować szparagi na stojąco, nie zanurzając ich główek (są na tyle delikatne, że zbytnio zmiękną pod wpływem gorącej pary). Zielone szparagi będą gotowe po ok. 6-8 minutach, białe po 8 - 12 minutach. Po ugotowaniu szparagi powinny zostać chrupkie.

Wykładamy szparagi na półmisek i polewamy sosem, jest dość gęsty.

Moja rada: szparagi, szczególnie zielone się do tego nadają, można podsmażyć na patelni z roztopionym masłem klarowanym, albo na oleju.



 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama