Obiad wcale nie musi być mięsny, żeby był pożywny i smaczny. Dzisiaj propozycja, na szybkie i bardzo proste, a także jak na dzisiejsze ceny mięsa niezbyt drogie danie.
Składniki
- ok. 1,3 kg ziemniaków surowych (w łupinach) lub 1 kg już ugotowanych
- ok 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko- niekoniecznie
- ½ kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 ml śmietany 18 proc. lub jogurtu
- 2 łyżki masła klarowanego
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz (do smaku)
- zielenina: koperek, natka pietruszki, lub szczypiorek
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odparować z nich jak najwięcej wilgoci. Można też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Muszą mieć całkowicie gładką konsystencję. Ziemniaczane purée połączyć z mąką ziemniaczaną i ewentualnie z jajkiem. Ja nie dodaję jajka. Dodaj około ½ łyżeczki soli. Zagnieć składniki na jednolite ciasto i uformować z niego wałek. Pokroić na równe odcinki, przypominające wielkością średni orzech włoski. Brać kawałki ciasta i formować kulki, w każdej zrobić niewielki dołek. Tak uformowane kluski wrzucać partiami (żeby się nie posklejały) do dość dużego garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, odczekać 2-3 minuty i wyłowić je z wody.
Sos pieczarkowy
Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na maśle klarowanym lub na oleju. Włożyć do cebuli umyte, osaczone i pokrojone na plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć przez kilka minut (aż pieczarki staną się miękkie), co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać śmietanę lub jogurt. Dusić sos jeszcze przez 2-3 minuty. Podawać kluski śląskie gorące, polane sosem pieczarkowym i posypane zieleniną.
Moja rada: jeśli dodajemy do sosu jogurt, to wcześniej trzeba go zahartować, aby się nie zważył. Podaję też patent na ciasto na kluski bez odważania. W misce, na gładko wyrównuję powierzchnię ziemniaków, dzielę na krzyż. I jedną część wyjmuję, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję wyjętą część ziemniaków i mieszam dokładnie wszystkie części ziemniaków z mąką. Ciasto na kluski gotowe.
Napisz komentarz
Komentarze