Przepis na zupę klopsową to rozwiązanie idealne, jeśli chcemy ugotować na obiad coś prostego, pożywnego, a co najważniejsze - jednogarnkowego. Ten przepis nieco odbiega od klasycznego. Jest więcej warzyw, zarówno w samych klopsikach, jak i w wywarze na zupę.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- jajko
- 1 cebula
- bułka tarta ( opcjonalnie)
- szklanka warzyw startych na tarce o grubych oczkach ( marchew, seler, pietruszka)
Na wywar:
- marchewka, por, seler, korzeń pietruszki
- 1- 2 ziemniaki do zagęszczenia zupy
- sól
- pieprz
- 3 szt. liście laurowe
- 3 ziela angielskiego
- śmietana, do zup
Przygotowanie:
Cebulę, drobno posiekaną i przesmażyć lekko na odrobinie oleju, dodać warzywa pokrojone w słupki lub starte na grubych oczkach i razem chwilę poddusić. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać przestudzoną przesmażoną cebulę i warzywa i opcjonalnie bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Włoszczyznę i ziemniaki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki można zmiksować, zagęszczając w ten sposób zupę. Mięso nabierać małą łyżeczką, robić zgrabne, nieduże klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.
Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ją zahartować, a następnie wlać do zupy. Jeśli zagęszczamy mąką, to zrobić to teraz. Całość zagotować.
Doprawić do smaku, solą, i ewentualnie sokiem z cytryny. Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami purre.
Moja rada: do wywaru można nie dodawać ziemniaków i zupę zagęścić mąką. Ja tego nie robię, ale są osoby, które tak lubią.
Napisz komentarz
Komentarze