Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:31
Reklama dotacje rpo

Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

Przepis na zupę klopsową to rozwiązanie idealne, jeśli chcemy ugotować na obiad coś prostego, pożywnego, a co najważniejsze - jednogarnkowego. Ten przepis nieco odbiega od klasycznego. Jest więcej warzyw, zarówno w samych klopsikach, jak i w wywarze na zupę.

Składniki:

- ½ kg mięsa mielonego

- jajko

- 1 cebula

- bułka tarta ( opcjonalnie)

- szklanka warzyw startych na tarce o grubych oczkach ( marchew, seler, pietruszka)

Na wywar:

- marchewka, por, seler, korzeń pietruszki

- 1- 2 ziemniaki do zagęszczenia zupy

- sól

- pieprz

- 3 szt. liście laurowe

- 3 ziela angielskiego

- śmietana, do zup

Przygotowanie:

Cebulę, drobno posiekaną i przesmażyć lekko na odrobinie oleju, dodać warzywa pokrojone w słupki lub starte na grubych oczkach i razem chwilę poddusić. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać przestudzoną przesmażoną cebulę i warzywa i opcjonalnie bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Włoszczyznę i ziemniaki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki można zmiksować, zagęszczając w ten sposób zupę. Mięso nabierać małą łyżeczką, robić zgrabne, nieduże klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.

Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ją zahartować, a następnie wlać do zupy. Jeśli zagęszczamy mąką, to zrobić to teraz. Całość zagotować.

Doprawić do smaku, solą, i ewentualnie sokiem z cytryny. Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).

Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami purre.

Moja rada: do wywaru można nie dodawać ziemniaków i zupę zagęścić mąką. Ja tego nie robię, ale są osoby, które tak lubią.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama