Pudding chia z mango i mascarpone, to jeden z wielu przysmaków przygotowywanych w mojej rodzinie przez młode pokolenie gospodyń. Ostatnio łapię się na tym, że chętnie wprowadzam do menu podpatrzone u nich pyszności. Przygotowuję je coraz częściej, odbiegając nieco od tradycyjnych potraw, ciast i deserów. Poniższy przepis jest niezwykle prosty a sam deser szybki do zrobienia. To tylko kilka składników i około 10 minut pracy. Nasiona chia same pęcznieją po dodaniu ich do płynu. Pudding chia z mango i serkiem mascarpone to super pomysł na deser zamiast ciasta, czy lodów.
Składniki:
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 4 płaskie łyżki nasion chia
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 duże mango - 500 g
Przygotowanie:
Z podanych składników wychodzą dwie duże lub cztery mniejsze porcje puddingu. Do miseczki wlać szklankę mleka. Mleko może być lekko ciepłe. Wówczas pudding zgęstnieje trochę szybciej. Do mleka wsypać cztery płaskie łyżki nasion chia. Z tej ilości nasion szałwii hiszpańskiej wyjdzie gęsty pudding. Jeśli wolimy rzadsze desery, to dajemy trzy łyżki nasion chia. Całość po wymieszaniu odstawić do lodówki na minimum sześć godzin. W trakcie pęcznienia nasion można kilka razy zamieszać pudding.
W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone. Dodać dwie łyżeczki, najlepiej domowego cukru waniliowego.
Dokładnie wymieszać. Słodkie mascarpone dodać do napęczniałych nasion chia i też dobrze wymieszać. Nie użyć miksera oraz blendera, by nie rozdrabniać nasion chia.
Owoc mango umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i obrać. Część miąższu pokroić w kostkę, lub podłużne dzwonka a część zblendować na gładko. Możesz też użyć gotowej pulpy z mango z puszki.
Na dno pucharków rozłożyć po równo pudding. Na pudding wyłożyć ostrożnie, aby nie zabrudzić rantów - pulpę z mango. Na koniec jeszcze pyszna dekoracja z kawałków owocu mango i pudding chia z mango i mascarpone jest już gotowy do podania.
Gotowy pudding możesz trzymać w lodówce nawet do dwóch dni przed podaniem. Jeśli lubimy słodsze puddingi, to można dodać więcej cukru.
Moja rada: zamiast mleka krowiego można użyć np. mleczka kokosowego, czy migdałowego. Z kolei mango można zastąpić innymi, sezonowymi owocami: truskawkami, malinami lub jagodami.
Napisz komentarz
Komentarze