Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:56
Reklama

Cykoria z patelni

Cykoria z patelni

Cykoria to warzywo, które mimo wielu prozdrowotnych właściwości, w Polsce nadal nie jest zbyt popularne. Tymczasem, dodając ją do sałatek, czy zapiekanek, a także innych potraw, można dostarczyć organizmowi wielu ważnych składników. Mała ilość kalorii sprawia, że nie obciąża ona organizmu, a może stanowić składnik niemal każdej diety. Cykoria jest znana i popularna w wielu kuchniach świata. Zapiekana z szynką i sosem serowym to klasyka, a zarazem tradycyjne danie belgijskie. Ja dzisiaj podaję przepis z cykorią w roli głównej, ale w nieco lżejszej wersji niż ta, zapiekana z serem, czy pod beszamelem. Należy pamiętać, aby przy zakupie wybierać tylko główki o bladych liściach - będą miały mniej goryczy. Pieczenie i duszenie także sprawi, że gorzki smak tego warzywa prawie nie będzie wyczuwalny.

Składniki:

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka oliwy dobrej jakości

- 4 duże cykorie (w sumie około 600 g)

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki cukru

- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Dodatkowo:

- 2 - 3 łyżki startego sera

- 4 plastry szynki

Przygotowanie:

Masło roztopić na patelni teflonowej i wlać oliwę. Cykorię umyć. Jeśli jest gruba przekroić na pół. Wrzucić wilgotne na patelnię. Posypać solą i odrobinką cukru, nie za dużo, żeby cukier się nie przypalał. Przykryć i od czasu do czasu obracając, dusić na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż cykorie zmiękną i ładnie się skarmelizują. Zdjąć pokrywkę i smażyć na ostrym ogniu, aby odparować trochę płynu. Podawać posypane natką z sosem z duszenia. Jeśli chcemy podać cykorię jako samodzielne danie można po lekkim jej przestudzeniu i dokładnym odsączeniu np. na sicie, na plaster szynki położyć starty żółty ser, na to odsączoną cykorię zawinąć w rulon i chwilę poddusić. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki, lub drobno posiekanym szczypiorkiem.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama