Cykoria to warzywo, które mimo wielu prozdrowotnych właściwości, w Polsce nadal nie jest zbyt popularne. Tymczasem, dodając ją do sałatek, czy zapiekanek, a także innych potraw, można dostarczyć organizmowi wielu ważnych składników. Mała ilość kalorii sprawia, że nie obciąża ona organizmu, a może stanowić składnik niemal każdej diety. Cykoria jest znana i popularna w wielu kuchniach świata. Zapiekana z szynką i sosem serowym to klasyka, a zarazem tradycyjne danie belgijskie. Ja dzisiaj podaję przepis z cykorią w roli głównej, ale w nieco lżejszej wersji niż ta, zapiekana z serem, czy pod beszamelem. Należy pamiętać, aby przy zakupie wybierać tylko główki o bladych liściach - będą miały mniej goryczy. Pieczenie i duszenie także sprawi, że gorzki smak tego warzywa prawie nie będzie wyczuwalny.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy dobrej jakości
- 4 duże cykorie (w sumie około 600 g)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Dodatkowo:
- 2 - 3 łyżki startego sera
- 4 plastry szynki
Przygotowanie:
Masło roztopić na patelni teflonowej i wlać oliwę. Cykorię umyć. Jeśli jest gruba przekroić na pół. Wrzucić wilgotne na patelnię. Posypać solą i odrobinką cukru, nie za dużo, żeby cukier się nie przypalał. Przykryć i od czasu do czasu obracając, dusić na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż cykorie zmiękną i ładnie się skarmelizują. Zdjąć pokrywkę i smażyć na ostrym ogniu, aby odparować trochę płynu. Podawać posypane natką z sosem z duszenia. Jeśli chcemy podać cykorię jako samodzielne danie można po lekkim jej przestudzeniu i dokładnym odsączeniu np. na sicie, na plaster szynki położyć starty żółty ser, na to odsączoną cykorię zawinąć w rulon i chwilę poddusić. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki, lub drobno posiekanym szczypiorkiem.
Napisz komentarz
Komentarze