Kotlety ziemniaczane to taka klasyka kotletów warzywnych. Gdy rozpoczynałam swoją przygodę z kotletami bezmięsnymi właśnie najczęściej przygotowywałam kotlety ziemniaczane z najróżniejszymi dodatkami.
Składniki na około 10 szt.:
- ½ kg. ziemniaków
- 2-3 ugotowane na twardo jajka ( mogą być 4)
- 2-3 łyżki posiekanej zieleniny: natki pietruszki, szczypiorku itp.
- 3 łyżki mąki
- ok. 15 dag dobrego twarogu
- 1 żółtko
- 1 cebula
- ok. 1/2 szkl. bułki tartej do obtoczenia
- olej, lub klarowane masło do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie - mogą być z poprzedniego dnia. Odcedzić. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Ziemniaki, twaróg i jajka przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść widelcem. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na osolonym oleju ( szczypta soli ). Dodać do farszu ziemniaczano - jajecznego. Dodać posiekaną zieleninę, mąkę, żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie mieszać ciasta zbyt intensywnie i długo, bo może stać się rzadkie. Ciasto nabierać łyżką i formować zgrabne kotleciki w miarę możliwości jednakowej wielkości. Obtoczyć je w bułce tartej. Lekko spłaszczyć, następnie układać na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem klarowanym, Zarumienić po obu stronach.
Podawać zaraz po usmażeniu. Wybornie smakują z sosem grzybowym, pieczarkowym lub jogurtowo czosnkowym, a także z ulubioną surówką.
Napisz komentarz
Komentarze