Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:57
Reklama

Proziaki, czyli sodowy chlebek

Proziaki, czyli sodowy chlebek

Domowe placuszki proziaki, to jedna z ciekawszych regionalnych propozycji kulinarnych. Placuszki, pochodzące z Podkarpacia, znane są też w innych częściach Polski. Zrobienie tych placków nie jest ani trudne, ani pracochłonne, no i jest niedrogie. Pieczone były na płycie w tradycyjnych kuchniach kaflowych. Ich kształt może być okrągły lub czworokątny. Ze względu na zanik kuchni z płytą żeliwną, piecze się je również na patelni z grubym dnem - bez tłuszczu lub na zwykłej z odrobiną oleju, lub posmarowanej skórką słoniny. Proziaki podawane są ze świeżym masłem, białym serem lub marmoladą, gęstą śmietaną, albo z jogurtem, a popijane najczęściej zimnym słodkim mlekiem. Ja proponuję proziaki z masłem ziołowym.

Składniki:

- 3 szklanki ok. 500 g mąki pszennej

- szklanka zsiadłego mleka, lub maślanki, lub jogurtu

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 szczypta soli

Masło czosnkowe:

- kostka - 200 g masła

- 5 ząbków czosnku

- 1 pęczek natki pietruszki

- 1-2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski z solą i sodą. Jeśli chcemy słodkie proziaki, to można w tym momencie dodać łyżkę cukru. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając np. pierścienia wykroić krążki. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym wyciąć kolejne placuszki. Krążki ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając mniej więcej co 1-2 minuty. Proziaki będą gotowe po około 8-12 minutach. Można je też upiec w piekarniku (12-18 minut w temp. 190-200 st. C). Jeśli mamy kuchnię opalaną drewnem, można je na niej upiec - będą przygotowane zgodnie z tradycją.

Przygotowanie masła czosnkowego:

Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Pietruszkę bardzo drobno posiekać. W misce utrzeć masło z pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze wymieszać i uformować np. rulon i owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Na gorące proziaki, na środku kłaść plaster masło ziołowego. Można też stawić masło w miseczce do lodówki na 20 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama