Domowe placuszki proziaki, to jedna z ciekawszych regionalnych propozycji kulinarnych. Placuszki, pochodzące z Podkarpacia, znane są też w innych częściach Polski. Zrobienie tych placków nie jest ani trudne, ani pracochłonne, no i jest niedrogie. Pieczone były na płycie w tradycyjnych kuchniach kaflowych. Ich kształt może być okrągły lub czworokątny. Ze względu na zanik kuchni z płytą żeliwną, piecze się je również na patelni z grubym dnem - bez tłuszczu lub na zwykłej z odrobiną oleju, lub posmarowanej skórką słoniny. Proziaki podawane są ze świeżym masłem, białym serem lub marmoladą, gęstą śmietaną, albo z jogurtem, a popijane najczęściej zimnym słodkim mlekiem. Ja proponuję proziaki z masłem ziołowym.
Składniki:
- 3 szklanki ok. 500 g mąki pszennej
- szklanka zsiadłego mleka, lub maślanki, lub jogurtu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
Masło czosnkowe:
- kostka - 200 g masła
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1-2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski z solą i sodą. Jeśli chcemy słodkie proziaki, to można w tym momencie dodać łyżkę cukru. Wlać maślankę lub zsiadłe mleko. Wymieszać i wyrobić. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Używając np. pierścienia wykroić krążki. Resztki ciasta skleić i ponownie rozwałkować, po czym wyciąć kolejne placuszki. Krążki ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie upiec na suchej patelni o grubym dnie, obracając mniej więcej co 1-2 minuty. Proziaki będą gotowe po około 8-12 minutach. Można je też upiec w piekarniku (12-18 minut w temp. 190-200 st. C). Jeśli mamy kuchnię opalaną drewnem, można je na niej upiec - będą przygotowane zgodnie z tradycją.
Przygotowanie masła czosnkowego:
Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Pietruszkę bardzo drobno posiekać. W misce utrzeć masło z pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze wymieszać i uformować np. rulon i owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Na gorące proziaki, na środku kłaść plaster masło ziołowego. Można też stawić masło w miseczce do lodówki na 20 minut.
Napisz komentarz
Komentarze