Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:41
Reklama dotacje rpo

Sernik na zimno, na biszkoptach

Sernik na zimno, na biszkoptach

Dzisiejszy łakoć nie jest skomplikowany w przygotowaniu, nie wymaga także uruchamiania piekarnika. Lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach, są serniki na zimno. Doskonałe do popołudniowej kawy, lub na deser po obfitym świątecznym obiedzie. Tak przyrządzone ciasto, to znakomita alternatywa dla ich pieczonych i bardziej kalorycznych wersji. Tu wszystko się udaje, nic nie pęka i nic nie opada. Nawet tuż przed świętami znajdziemy trochę czasu, aby przygotować sernik na zimno według podanego niżej przepisu.

Składniki:

- 500 g serka homogenizowanego

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 galaretka agrestowa

- paczka biszkoptów- najlepiej podłużnych

- 300 g owoców świeżych, lub mrożonych

- 2 galaretki np. pomarańczowe, lub cytrynowe (chodzi o kolor)

- 1 galaretka na wierzch

Wykonanie:

Galaretki truskawkową i agrestową, które chcemy dodać do masy serowej, robimy w dwóch różnych naczyniach. Zalewamy je gorącą wodą, w ilości o 1/5 mniejszej niż wskazuje przepis. Po zastygnięciu, będzie łatwiejsza w krojeniu w kostkę. Te galaretki możemy zrobić dzień wcześniej.

Kolejne dwie galaretki rozpuścić tylko w 0,5 l gorącej wody Jedna porcja wody na 2 galaretki. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na dno foremki ułożyć biszkopty. Serek przełożyć do miski, wlać zimną, lekko już, ale naprawdę lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę, jak zacznie lekko tężeć stopniowo wylewać na biszkopty, delikatnie wciskając kolorowe galaretki pokrojone w kostkę. Wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki. Pozostałą galaretkę należy rozpuścić, również w odrobinie mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Wystudzić. Owoce: maliny, borówki, czy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki ułożyć na serniku. Delikatnie zalać galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Moja rada: sernik według tej receptury można przygotować na spodzie na herbatnikach, lub całkowicie bez spodu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama