Pyszne wegetariańskie kotlety można robić niemalże z każdego warzywa, które nam wpadnie pod rękę. Tym razem wersja z brokułów, która nie tylko świetnie smakuje, ale też ma przepiękny zielony kolor. Takie kotlety można podawać na wiele sposobów. Można je jeść jak burgery w miękkiej bułce, obłożone warzywami i sosami i można podać tradycyjnie, z ziemniaczanym puree i mizerią.
Składniki:
- główka brokułów średniej wielkości
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka, lub wody
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- łyżka masła
- olej
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na cząstki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Dobrze odsączyć, a następnie zmiksować metodą pulsacyjną na grubą kaszę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju z dodatkiem masła. Wymieszać brokuły i bułkę, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz jajka. Jeszcze raz wymieszać masę tak, aby składniki się połączyły. Uformować niewielkie kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami: surówki, kiszonki itp.
Moja rada: jeśli masa warzywna wyszła trochę zbyt luźna można dodać nieco tartej bułki. Tak przygotowane kotlety warzywne mogą zastąpić ziemniaki do pieczeni z karkówki, albo żeberek duszonych w sosie własnym.
Napisz komentarz
Komentarze