Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:20
Reklama dotacje rpo

Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami

Bez tego smakołyku niektórzy nie wyobrażają sobie wielkanocnego stołu. Ja często taką babkę robię 2-3 tygodnie wcześniej i jak tylko przestygnie, szczelnie zawijam i wkładam do zamrażalnika. Rozmrażam stopniowo w lodówce, albo, jeśli jest bez lukru w piekarniku, czy mikrofalówce.

Składniki:

- 500 g mąki pszennej tortowej

- 60 g świeżych drożdży lub 14 g suchych

- 5 żółtek średniej wielkości jajek

- 100 g cukru - najlepiej drobnego

- szklanka ciepłego mleka - 250 ml

- 100 g masła - pół kostki

- 100 g rodzynek

- łyżka smażonej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier

- 5 łyżek soku z cytryny

- 6 czubatych łyżek cukru pudru

- skórka otarta z jednej cytryny

Czas przygotowywania: do 40 minut. Wyrastanie: łącznie 1,5 h

Masło oraz jajka wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko można lekko podgrzać. Oddzielić żółtka od białek. Białka można użyć do zrobienia blatów bezowych pod tort.

Rozczyn

Pół szklanki mleka, całe drożdże oraz łyżkę cukru -ujętą z odważonej już porcji, umieścić w misce. Rozetrzeć całość i odstawić zaczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Aż się spieni i podwoi wielkość. Drugą połowę szklanki mleka wlać do miski z rodzynkami, aby zmiękły i napęczniały. Po tym czasie w dużej misce umieścić mąkę, miękkie masło, resztę cukru, rodzynki z mlekiem, skórkę, żółtka oraz buzujący zaczyn. Wyrobić ciasto- ręcznie, ja tak robię, lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i wyłączam. Do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnie szybciej. Formę wysmarować od środka resztkami masła. Ciasto z miski przełożyć do formy. Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Można wcześniej uderzyć w nie pięścią. Wyrównać powierzchnię ciasta. Formę odstawić w ciepłe miejsce na kolejne ok. 30 minut.

Babkę piecze się około 45 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmować babki od razu, tylko lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 15 min. można wyjąć formę. Babkę należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

Lukier cytrynowy

Sok z cytryny wymieszać dobrze z cukrem pudrem. Najlepiej wszystko rozcierać kilka minut w naczynku, nad rondelkiem z gotującą się wodą. Lukier będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitny i gładki. Lukier wylewać na przestudzoną babkę. Od razy posypać też startą skórką z cytryny.

Moja rada: jeśli babkę chcemy przechowywać w zamrażarce, nie polewać lukrem. Zrobić to przed podaniem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama