Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:39
Reklama dotacje rpo

Mus z mango

Mus z mango

Dla smakoszy, którzy cenią sobie niskokaloryczne i zdrowe jedzenie mam propozycję na świąteczny rześki i świeży mus z mango. Smakuje wybornie, a pięknie udekorowany wygląda jak torcik z najbardziej eleganckiej cukierni. Wszystko jest proste do wykonania w domu. Zabiegani mogą użyć kupionej gotowej pulpy, ale wtedy wybieramy bez cukru.

Składniki:

- 2 dojrzałe owoce mango-zmiksowane lub

-1½ szklanki pulpy z mango

- 1 szklanka (200 g) jogurtu greckiego

- 1 łyżka miodu, lub syropu klonowego - ilość zależy od tego jak słodki ma być deser. Można nie dodawać miodu.

- 1/2 laski wanilii, lub łyżeczka cukru waniliowego

- ⅓ szklanki (80 ml) gorącej wody

- 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

- beziki, owoce do dekoracji: mango, czereśnie koktajlowe itp.

Przygotowanie:

Owoce umyć, obrać i zmiksować. Pulpę z mango, jogurt grecki, miód, lub syrop klonowy oraz wanilię wymieszać za pomocą blendera. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia.

Na koniec przygotowany mus rozlać do jednej większej formy, lub pucharków, czy szklaneczek, lub modnych ostatnio słoiczków i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Gotowy mus udekorować według uznania. Dobrze smakują i pięknie wyglądają świeże owoce.

Moja rada: mus można wyłożyć na spód z biszkoptów.

- 200 g pokruszonych biszkoptów

- 100 g masła.

Masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie masę biszkoptową, przyciskając ją do dna. Ostudzić przez chwilę w lodowce. Wyłożyć masę z mango. Udekorować i wstawić do lodówki


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama