Dla smakoszy, którzy cenią sobie niskokaloryczne i zdrowe jedzenie mam propozycję na świąteczny rześki i świeży mus z mango. Smakuje wybornie, a pięknie udekorowany wygląda jak torcik z najbardziej eleganckiej cukierni. Wszystko jest proste do wykonania w domu. Zabiegani mogą użyć kupionej gotowej pulpy, ale wtedy wybieramy bez cukru.
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce mango-zmiksowane lub
-1½ szklanki pulpy z mango
- 1 szklanka (200 g) jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu, lub syropu klonowego - ilość zależy od tego jak słodki ma być deser. Można nie dodawać miodu.
- 1/2 laski wanilii, lub łyżeczka cukru waniliowego
- ⅓ szklanki (80 ml) gorącej wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- beziki, owoce do dekoracji: mango, czereśnie koktajlowe itp.
Przygotowanie:
Owoce umyć, obrać i zmiksować. Pulpę z mango, jogurt grecki, miód, lub syrop klonowy oraz wanilię wymieszać za pomocą blendera. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia.
Na koniec przygotowany mus rozlać do jednej większej formy, lub pucharków, czy szklaneczek, lub modnych ostatnio słoiczków i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.
Gotowy mus udekorować według uznania. Dobrze smakują i pięknie wyglądają świeże owoce.
Moja rada: mus można wyłożyć na spód z biszkoptów.
- 200 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g masła.
Masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie masę biszkoptową, przyciskając ją do dna. Ostudzić przez chwilę w lodowce. Wyłożyć masę z mango. Udekorować i wstawić do lodówki
Napisz komentarz
Komentarze