Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:47
Reklama

Żeberka w sosie śliwkowo pomidorowym

Żeberka w sosie śliwkowo pomidorowym

Pikantne, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka będą nie lada gratką dla wielbicieli mięsnych potraw. Jeśli do tego ugotujemy ziemniaki lub kaszę, zrobimy ulubioną surówka, to świąteczny obiad dla całej rodziny będzie gotowy.

Składniki:

- 1,5 kg żeberek wieprzowych

- 1/2 szklanki pulpy pomidorowej, lub ketchupu

- 3-4 łyżki powideł śliwkowych

- sól, pieprz, słodka papryka

- kilka ziarenek ziela angielskiego

- gałązka rozmarynu

- 3 liście laurowe

- duża cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki

- szczypta cukru, lub łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Żeberka umyć i osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce wymieszać pulpę pomidorową, lub ketchup i powidła. Marynatę doprawić do smaku, tak, aby nie była mdła. Musi być wyrazista. Dokładnie natrzeć żeberka i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Żeberka z całą marynatą włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i całe ząbki czosnku.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 1,5 godziny.

Na 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby żeberka mocniej się przyrumieniły.

Moja rada: podobny efekt uzyskamy piekąc żeberka w żaroodpornym naczyniu. Tak przyprawione żeberka można także udusić w rondlu na płycie kuchennej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama