Pikantne, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka będą nie lada gratką dla wielbicieli mięsnych potraw. Jeśli do tego ugotujemy ziemniaki lub kaszę, zrobimy ulubioną surówka, to świąteczny obiad dla całej rodziny będzie gotowy.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1/2 szklanki pulpy pomidorowej, lub ketchupu
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- sól, pieprz, słodka papryka
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- gałązka rozmarynu
- 3 liście laurowe
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- szczypta cukru, lub łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Żeberka umyć i osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce wymieszać pulpę pomidorową, lub ketchup i powidła. Marynatę doprawić do smaku, tak, aby nie była mdła. Musi być wyrazista. Dokładnie natrzeć żeberka i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Żeberka z całą marynatą włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i całe ząbki czosnku.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 1,5 godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby żeberka mocniej się przyrumieniły.
Moja rada: podobny efekt uzyskamy piekąc żeberka w żaroodpornym naczyniu. Tak przyprawione żeberka można także udusić w rondlu na płycie kuchennej.
Napisz komentarz
Komentarze