Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:36
Reklama dotacje rpo

Crumble, czyli owoce pod kruszonką

Crumble, czyli owoce pod kruszonką

Według mnie jest to deser idealny. Szczególnie, gdy nie ma czasu na pieczenie wymyślnych ciast, a chcemy przygotować coś słodkiego, lekkiego i pysznego. To jest smakołyk, który zawsze się udaje. Do deseru można użyć tylko jednego typu owoców lub wymieszać zupełnie różne owoce. Oprócz tych, które wymieniłam w składnikach bardzo dobrze sprawdzą się też jabłka, gruszki, poziomki, jagody, borówki amerykańskie, kaki, banany itp. Dodaję też mrożone owoce, ale nie więcej niż połowę, które mieszam z mniej soczystymi np. z gruszkami.

Do upieczenia owoców pod kruszonką użyłam owalnego naczynia żaroodpornego o długości 31 cm i wysokości ok.7 cm.

Składniki na kruszonkę:

- 20 dag kostka masła

- 20 dag - ok. szklanki drobnego cukru – ja daję trochę mniej

- 30 dag - 2 niepełne szklanki mąki

Owoce do wyboru około 1kg:

- 20 dag truskawek

- 20 dag jeżyn

- 20 dag borówek

- 20 dag malin

- inne: jabłka, gruszki, banany itp

Przygotowanie:

Owoce umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli dodajemy rozmrożone, to je odsączyć i jak się da osuszyć. Staram się, by wszystkie owoce miały mniej więcej tę samą wielkość, ale to nie jest konieczne. Maliny, jeżyny oraz borówki zostawiam w całości, truskawki, jeśli duże kroję na pół, jabłka i gruszki kroję w kosteczkę. Wszystkie owoce wymieszać i umieścić na dnie naczynia do zapiekania.

Mąkę, cukier oraz zimne masło w większej misce dość szybko wyrabiać dłońmi, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite, sypkie ciasto. Kruszonkę robi się szybko. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Wyrównać powierzchnię i lekko docisnąć do owoców. Ciasto umieścić na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Jeśli piekarnik jest mały i grzałki znajdują się blisko naczynia, to należy zmniejszyć temperaturę do 170 stopni lub użyć termoobiegu z temp. 160 stopni. Piec około 40 minut. Kruszonka powinna zrobić się rumiana. Gotowy deser wyjąć z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu (sok może być wciąż bardzo gorący) można nakładać deser. Deser smakuje także na zimno. Po schłodzeniu w lodówce sok zgęstnieje.

Moja rada: jeśli w deserze przeważają jabłka i gruszki do kruszonki można dodać odrobinę mielonego cynamonu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama