Według mnie jest to deser idealny. Szczególnie, gdy nie ma czasu na pieczenie wymyślnych ciast, a chcemy przygotować coś słodkiego, lekkiego i pysznego. To jest smakołyk, który zawsze się udaje. Do deseru można użyć tylko jednego typu owoców lub wymieszać zupełnie różne owoce. Oprócz tych, które wymieniłam w składnikach bardzo dobrze sprawdzą się też jabłka, gruszki, poziomki, jagody, borówki amerykańskie, kaki, banany itp. Dodaję też mrożone owoce, ale nie więcej niż połowę, które mieszam z mniej soczystymi np. z gruszkami.
Do upieczenia owoców pod kruszonką użyłam owalnego naczynia żaroodpornego o długości 31 cm i wysokości ok.7 cm.
Składniki na kruszonkę:
- 20 dag kostka masła
- 20 dag - ok. szklanki drobnego cukru – ja daję trochę mniej
- 30 dag - 2 niepełne szklanki mąki
Owoce do wyboru około 1kg:
- 20 dag truskawek
- 20 dag jeżyn
- 20 dag borówek
- 20 dag malin
- inne: jabłka, gruszki, banany itp
Przygotowanie:
Owoce umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli dodajemy rozmrożone, to je odsączyć i jak się da osuszyć. Staram się, by wszystkie owoce miały mniej więcej tę samą wielkość, ale to nie jest konieczne. Maliny, jeżyny oraz borówki zostawiam w całości, truskawki, jeśli duże kroję na pół, jabłka i gruszki kroję w kosteczkę. Wszystkie owoce wymieszać i umieścić na dnie naczynia do zapiekania.
Mąkę, cukier oraz zimne masło w większej misce dość szybko wyrabiać dłońmi, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite, sypkie ciasto. Kruszonkę robi się szybko. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Wyrównać powierzchnię i lekko docisnąć do owoców. Ciasto umieścić na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Jeśli piekarnik jest mały i grzałki znajdują się blisko naczynia, to należy zmniejszyć temperaturę do 170 stopni lub użyć termoobiegu z temp. 160 stopni. Piec około 40 minut. Kruszonka powinna zrobić się rumiana. Gotowy deser wyjąć z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu (sok może być wciąż bardzo gorący) można nakładać deser. Deser smakuje także na zimno. Po schłodzeniu w lodówce sok zgęstnieje.
Moja rada: jeśli w deserze przeważają jabłka i gruszki do kruszonki można dodać odrobinę mielonego cynamonu.
Napisz komentarz
Komentarze