Ta propozycja ze świątecznym akcentem doskonale sprawdzi się na zimno, jako wędlina, jak i na ciepło np. z dodatkiem sosu chrzanowego. Ziemniaczki z wody, sos z pokrojoną w grube plastry pieczenią, do tego ćwikła i świąteczny obiad gotowy.
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy - ja użyłam ok. ½ kg mięsa z udźca indyczego i ok. ½ kg karkówki
- 1 średnia cebula
- 2-3 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- kilka pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa kajzerka
- 1 surowe jajko
- sól do smaku około 1 1/2 łyżeczki
- 1 łyżka majeranku, pieprz i papryka ostra
- olej i masło do smażenia
Dodatkowo; 4 jajka ugotowane na twardo
Foremka o wymiarach ok. długość 21 cm, wysokość 7 cm, szerokość 11 cm
Przygotowanie
Ugotowane al dente warzywa, surowe mięsa i czerstwą bułkę uprzednio zalaną w miseczce z zimną wodą i napęczniałą. mielę w maszynce. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak, żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę. Natkę pietruszki drobno siekam.
Do miski przekładam mięso z warzywami i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam. Przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/3 mięsa i dokładnie ugniatam. Następnie na mięso, wzdłuż formy, układam ugotowane jajka i na to pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.
Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół. Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Napisz komentarz
Komentarze