Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:26
Reklama

Ryba na pierzynce z brokuła

Ryba na pierzynce z brokuła

Dzisiejszy przepis to podpowiedź na delikatny i dietetyczny obiad. O prozdrowotnych wartościach ryb pisałam już wielokrotnie. Przypomnę tylko krótko, że mięso ryb  zawiera pełnowartościowe, lekkostrawne i łatwo przyswajalne białka, witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, sód, potas, wapń, magnez, fosfor oraz tłuszcze, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe o dużym znaczeniu w organizmie człowieka, a u ryb morskich również jod. Z kolei brokuł jest warzywem niskoskrobiowym, co wiąże się z tym, że ma niski indeks glikemiczny oraz mało kalorii. Ponadto dostarcza dość duże ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie zmiata wolne rodniki. Obiad skomponowany z tych składników będzie nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

Składniki
- 5-6 filetów rybnych-miałam łososia, ale może być każda inna ryba
- pieprz cytrynowy -idealny do ryb 
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta ostrej papryki
- olej
- koperek lub natka pietruszki

 Pierzynka z brokułów
- 2 główki brokuła
- 2-3  łyżki oleju, lub klarowanego masła
- sól, cukier i sól do smaku

Dodatkowo:
-  warzywa gotowane na parze - opcjonalnie
- pergamin lub papier do pieczenia

Przygotowanie:
Umyte i podzielone warzywa (marchewka, ziemniaki i inne) gotować al dente, nad parą. Brokuły najlepiej przygotować osobno. Zrobić mieszankę z oleju i przypraw i natrzeć nią umyte i osuszone filety rybne. Jeśli używamy mrożonych ryb, rozmrozić je stopniowo w lodówce i dobrze osuszyć. Delikatnie wsmarować olej z przyprawami.  Odstawić na ok. 1 godz. 
W czasie gdy ryba będzie nabierała smaku można przygotować warzywa na parze.
Papier do pieczenia o podwójnym rozmiarze (wielkości) w stosunku do powierzchni patelni złożyć na pół - nie przecinać. Jedną połówką wyłożyć dno patelni, na to poukładać filety, przykryć drugą połówką, docisnąć i smażyć  po ok. 3-5 min. z każdej strony, po czym gaz wyłączyć, patelnię przykryć i pozostawić jeszcze na kilka minut, aby ryba doszła. Wytworzonego sosu nie wylewać, zastąpi sos smakowy przy podawaniu ryby.
Brokuły podzielić na różyczki i podsmażyć 2 minuty na rozgrzanym oleju. Dodać 1/2 szklanki wody z solą i cukrem, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 2 min. Zdjąć pokrywkę i mieszając dusić przez kolejne 2-3 min. Rozgnieść widelcem. Nie trzeba na papkę. Doprawić do smaku. Na talerze, lub na półmiskach ułożyć brokuły a na to upieczoną rybę. Z boku ułożyć warzywa gotowane na parze.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama