Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 11:54
Reklama

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną

Z tego przepisu wyjdzie nam pyszny, bezmięsny obiad. Jeśli jednak nie możemy, zwłaszcza teraz w zimie,  zadowolić się takim wegetariańskim daniem, to nic prostszego, wystarczy do farszu dodać dobrego zmielonego np. drobiowego lub wieprzowego mięsa. Ale ja zachęcam do wypróbowania tej bezmięsnej wersji. 

Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej 
- ok. 50 dag pieczarek 
- 1 jajko 
- 2 spore cebule 
- 1-1,5 litra bulionu drobiowego, lub warzywnego
- 1 szkl. kaszy gryczanej 
- 11/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju, lub masła klarowanego  
- 1 średni ząbek czosnku
- pieprz czarny 
- sól 
- 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - niekoniecznie

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 2 szklanki bulionu i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypać opłukaną i odsączoną na sicie kaszę i od czasu do czasu mieszając, ugotować al dente, aż płyn się prawie zredukuje. Zdjąć z ognia i trochę ostudzić. W dużym garnku zagotować wodę. Z kapusty odciąć głąb i twarde części liści, a następnie zanurzyć je na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjąć i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i wstępnie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek i drobno pokrojone pieczarki. Udusić pieczarki, pozostawiając je lekko twarde. 2/3 pieczarek z cebulą dodać do kaszy. Wbić jajko i przyprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie dodać natkę. W dłoniach formować z kaszy wałeczki, dość mocno je ściskając. Wałeczki z kaszy zawijać w liście kapusty; najpierw zawinąć z dwóch stron liście do środka, następnie uformować gołąbki. Pozostałymi liśćmi wyłożyć dno garnka, do którego wkładamy gołąbki. Resztę  bulionu wlać do garnka, dodać pozostałą cebulę z pieczarkami i na wolnym ogniu gotować aż gołąbki zmiękną - ok. 30 -50 min. Czas zależy od wielkości gołąbków, mocy gotowania itp. Pod koniec mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z odrobiną bulionu lub wody i polać gołąbki. Dusić chwilę na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami.

Moja rada: dla wzbogacenia smaku do duszących się gołąbków można dodać pokruszonego na drobno suszonego grzyba i kawałek papryczki chili.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama