Być może po świątecznych wypiekach zostały nam różne gatunki orzechów i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić, gdyż nie ma chętnych do chrupania tej niezwykle zdrowej przekąski. Orzechy to cudowny dar i dobrodziejstwo natury. Wewnątrz łupiny znajduje się skarb, bogaty nie tylko w zdrowe tłuszcze i witaminy - A,E,D i K, ale również solidna porcja białka, dlatego każdy z nas powinien spożywać je regularnie. Dzisiaj proponuję przygotowanie domowego masła orzechowego, które nie tylko nada się na kanapki, ale także może być bazą do pysznego kremu do ciast. Masło można zrobić z jednego lub z kilku gatunków orzechów. Im więcej tym ciekawszy, bogatszy smak.
Składniki
- 20-30 dag orzechów
- 1- 2 łyżki miodu
- 1 maleńka szczypta soli, także jeśli krem ma być na słodko
Przygotowanie:
Zalecam przygotowanie masła rozpocząć od dokładnego przebrania orzechów. Jeśli mamy orzechy z błonką można je lekko podprażyć i rolując w ściereczce pozbyć się większości błonek i skórek. Włożyć orzechy do blendera i przy pracy na wysokich obrotach doprowadzić do powstania gładkiej jednolitej masy. Dodać stosowną ilość miodu i jeszcze chwilę blendować. Jeśli mimo długiego blendowania ( powyżej 5-8 min.) masa jest sucha, rozwarstwia się, nie jest jednolita, można dodać 1-2 łyżki dobrego, najlepiej bezzapachowego oleju.
Gotowe masło orzechowe nadaje się nie tylko do spożywania na zimno. Bardzo dobrze smakuje również na ciepło, na przykład podane na gorących grzankach z pieczywa tostowego.
Moja rada: w razie potrzeby, smak masła można na wiele sposobów zmienić lub wzbogacić, dodając ulubione przyprawy np. cynamon, kardamon, czy zmielone na puder goździki lub kakao.
Napisz komentarz
Komentarze