Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 09:55
Reklama

Smalec z fasoli 

Smalec z fasoli 

Pierwszy raz taki smalec jadłam u mojej synowej.  Gdyby mi nie powiedziała, to chyba bym nie domyśliła się, że nie był on zrobiony z wieprzowej słoniny. Wegański smalec z fasoli to  ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu. Wystarczy dobrze go doprawić by stworzyć pyszną pastę na kanapki. Podobnie jak jego  tłusty zamiennik świetnie smakuje z kromką świeżego, białego lub razowego pieczywa z plasterkami kiszonego ogórka lub z rzodkiewką, czy szczypiorem. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Fasolowy smalec można zrobić z fasoli gotowanej osobiście lub z puszki.

Składniki:
- 1 szkl. ugotowanej białej fasoli, lub odsączonej z puszki
- 1 średnia cebula 
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 małe jabłko – ok. 100 g
- sól i pieprz do smaku
- można do smaku dodać odrobinę wędzonej papryki w proszku, czy mały ząbek czosnku.

Przygotowanie: 
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dorzucić do niej jabłko, sól i pieprz do smaku oraz majeranek i ewentualnie przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dusić całość dalej na małym ogniu przez 3-5 minut. Cebula i jabłko powinny w tym czasie zmięknąć i lekko się zarumienić. Odstawić patelnię do ostudzenia. Fasolę odcedzić z zalewy, ale  zachować część w razie potrzeby. Następnie fasolę zblendować na gładko lub pozostawić małe cząstki fasoli. Podsmażoną cebulę z jabłkiem dodać do rozdrobnionej fasoli, wymieszać. W razie potrzeby dodać 1 łyżeczkę zalewy z fasoli (lub więcej), jeśli smalec wegański okazałby się za bardzo suchy. W razie potrzeby doprawić bardziej do smaku za pomocą soli i świeżo mielonego pieprzu. Przechowywać w lodówce. Podawać ze świeżym pieczywem oraz z ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami. 

Moja rada:  zamiast fasoli w puszce można użyć zwykłej białej fasoli, którą należy wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Ilość fasoli zależy od gatunku i wielkości ziaren. Można też zrobić „skwarki” z podprażonego na suchej patelni słonecznika lub z prażonej kaszy gryczanej lub jaglanej z dodatkiem przypraw np. wędzonej papryki.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama