Jest wiele takich dań, które są stworzone do kopytek. Bitki wołowe, kaczka, duszone mięsa, sosy grzybowe, pieczeniowe, gulasz, itp. Zwłaszcza teraz, gdy trudno kupić dobre, smaczne ziemniaki, kopytka mogą być alternatywą.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Przełożyć do miski i całkowicie ostudzić. Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Ja dodaję też trochę świeżo zmielonego pieprzu. Połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałek lekko go spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki o szerokości, pasującej do dania.
Gotować partiami: wkładać na gotującą i osoloną wodę w dużym garnku i gotować przez ok. 3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości.
W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.
Moja rada: kopytka można przygotować z ziemniaków, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia. Można podawać od razu lub przechować w lodówce i odsmażać w kolejnych dniach. Można też zamrozić.
Napisz komentarz
Komentarze