Domowe ptysie przygotowuję z ciasta parzonego, które wbrew opiniom jest bardzo proste do zrobienia, a przy tym lekkie i nie zawiera żadnych wspomagaczy. Idealnie wręcz nadają się do nadziewania słodką jak i wytrawną masą. Z tego przepisu można również przygotować tzw. eklerki lub karpatkę.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy miękkie masło i podgrzewamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy letnią wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką, energicznie ucierając, tak aby całość się nie przypaliła. Po uzyskaniu jednolitej, szklistej i odchodzącej od ścianek garnka masy ciasto zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Gdy masa jest zimna, wtedy dodajemy po jednym jajku - koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Po dodaniu każdego jajka dokładnie miksujemy ciasto, ale jedynie do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Masę wyciskamy równomiernie na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną końcówką (np. w kształcie gwiazdki). Ciasto można również wykładać łyżką.
Ptysie pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 25-30 minut do ich zarumienienia. Studzimy na metalowej kratce. Przekrawamy na 2 części i nadziewamy.
Poniżej dwa proste przepisy na nadzienie.
1. Farsz z szynki
- 80 g szynki wędzonej
- 2-3 korniszony
- majonez - ilość do połączenia składników
- łyżka posiekanej natki pietruszki, lub szczypiorku, lub koperku
- sól i pieprz
Szynkę i korniszony pokroić na drobne części. Natkę posiekać. Połączyć z majonezem. Doprawić do smaku.
2. Nadzienie z bitej śmietany
- szklanka dobrze schłodzonej, najlepiej w zamrażalniku ( 5-10 minut) śmietanki kremówki
- 2-5 łyżek cukru pudru - ilość w zależności od upodobań
Śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubijać przez ok. ½ min. Powoli wsypać cukier i ubijać przez następne około pół minuty. Nie za długo żeby nie zrobić masła. Napełnić ptysie. Oprószyć cukrem pudrem.
Napisz komentarz
Komentarze