Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 09:24
Reklama dotacje rpo

Domowe ptysie

Domowe ptysie

Domowe ptysie przygotowuję z ciasta  parzonego, które wbrew opiniom  jest bardzo proste do zrobienia, a przy tym lekkie i nie zawiera żadnych wspomagaczy. Idealnie  wręcz nadają się do nadziewania słodką jak i wytrawną masą. Z tego przepisu można również przygotować  tzw. eklerki lub karpatkę.

Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
-  4 jajka
- szczypta soli

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy miękkie masło i podgrzewamy do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy letnią wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką, energicznie ucierając, tak aby całość się nie przypaliła. Po uzyskaniu jednolitej, szklistej i odchodzącej od ścianek garnka masy ciasto zdejmujemy z  ognia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.  Gdy masa jest zimna, wtedy dodajemy po jednym jajku - koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Po dodaniu każdego jajka dokładnie miksujemy ciasto, ale jedynie do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Masę wyciskamy równomiernie na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną końcówką (np. w kształcie gwiazdki). Ciasto można również wykładać łyżką.

Ptysie pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 25-30 minut do ich zarumienienia. Studzimy na metalowej kratce.  Przekrawamy na 2 części i nadziewamy.

Poniżej dwa proste przepisy na nadzienie.

1. Farsz z szynki
- 80 g szynki wędzonej
- 2-3 korniszony
- majonez - ilość do połączenia składników
- łyżka posiekanej natki pietruszki, lub szczypiorku, lub koperku
- sól i pieprz

Szynkę  i korniszony pokroić na drobne części. Natkę posiekać. Połączyć z majonezem. Doprawić do smaku.

2. Nadzienie z bitej śmietany
- szklanka dobrze schłodzonej,  najlepiej w zamrażalniku ( 5-10 minut) śmietanki kremówki
- 2-5 łyżek cukru pudru - ilość w zależności od upodobań

Śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubijać przez ok. ½ min. Powoli wsypać cukier i ubijać przez następne około pół minuty. Nie za długo żeby nie zrobić masła.  Napełnić ptysie. Oprószyć cukrem pudrem.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama