Dzisiaj proponuję obiad pełen warzyw zarówno świeżych jak i mrożonych połączonych z mięsem i ryżem.
Składniki :
- 2 marchewki
- ok. ½ kg piersi z kurczaka
- 1 żółta i zielona papryka
- 1 mała cukinia
- 10 dag pieczarek
- 2 szalotki
- szklanka ryżu jaśminowego
- 1-2 łyżki miodu
- 2- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1- 2 papryczki chili, lub 2-3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- kiełki fasoli mung
- orzechy arachidowe
- sezam
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm. Do średniej miski wlewamy miód, sos sojowy, dodajemy drobno krojone chili lub słodko kwaśny sos chili, 2-3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki oleju sezamowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową marynatą zalewamy wcześniej przygotowanego kurczaka, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Cukinię kroimy w kostkę, paprykę kroimy w szersze słupki, marchewkę również kroimy w słupki, ale drobne, szalotki kroimy w krążki, a pieczarki w paski i razem z orzechami dodajemy do zamarynowanego mięsa. Mieszamy delikatnie. Całość przekładamy do żaroodpornej brytfanki, skrapiamy olejem sezamowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni- góra dół, piekarnika. Po kilkunastu – ok.15minutach brytfankę możemy przykryć pokrywką, lub papierem do pieczenia. Pieczemy jeszcze około 30 min. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę. Na około 20 minut przed końcem pieczenia mięsa gotujemy, zgodnie z przepisem na opakowaniu, ryż.
Na talerzach, na środku robimy kopkę z ryżu, mięso układamy dookoła. Posypujemy uprażonym sezamem i kiełkami.
Moja rada: do przygotowania tego obiadu można włączyć warzywa, które lubimy i które mamy w lodówce. Można także przed wstawieniem do pieca wymieszać z mięsem i warzywami starty imbir i kurkumę.
Napisz komentarz
Komentarze